Discussie Opinie

De trots van de accountant

Ik loop al een tijdje rond in de sector en sinds kort mag ik ook de titel voeren, mijn moeder is erg trots. Maar toen vroeg ik me af: ben ik trots op mezelf? Tuurlijk ben ik trots op het resultaat van mijn inspanningen, maar ben ik ook trots op het zijn van 'een accountant'?

Ronald Trouwen

Een van mijn docenten in de praktijkopleiding zei ooit: "Vroeger had je eerst God en daarna de accountant. Dat waren de bronnen voor waarheid waar de mens heen ging." Het beroep genoot een hoop aanzien in het verleden. Het was respectabel om accountant te zijn. Zelf spraken we zelfs van de eer van de stand!

Natuurlijk ben je trots op het zijn van een accountant. Maar tijden veranderen en zoals velen wel bekend, hebben accountants (terecht?) niet meer het aanzien dat ze ooit hadden. Ik vraag me soms wel eens af of we dat als beroep echt beseffen, of dat we het publiekelijk alleen schoorvoetend toegeven omdat we wel moeten. We hebben het zelf een beetje gedaan, maar dat maakt de situatie niet leuker.

Wat mijn intrigeert, is de kloof die er op het onderwerp lijkt te bestaan tussen de oudgedienden en jonge accountants. Traditioneel gezien is het slim voor een stabiel beroep te gaan. Je leven op orde krijgen. Een huis en kinderen. Zeer ervaren accountants verkopen soms nog steeds het beroep met het prospect van die trots, alleen is de nieuwe generatie anders gemotiveerd. Een mooie auto, respect van de familie en een verzekerde carrière zijn leuk, maar niet meer de dingen waarvan mensen (bewust) dromen. Stiekem zijn we wat rijker opgegroeid (gemiddeld genomen) en Maslow vindt het tijd voor zelfrealisatie. We willen impact maken!

Als we het beroep populairder willen maken en de gemiddelde leeftijd op de ledenvergadering omlaag willen brengen, dan is het goed om die wens in gedachten te houden. Als we ook gelijk alle andere uitdagingen even tackelen, dan kunnen we allemaal, op basis van onze eigen overtuiging, weer trots zijn.

Dus ben ik trots op het zijn van een accountant? Misschien nog niet per se trots, maar ik heb er wel zin in.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Ronald Trouwen is registeraccountant, IT-auditor en docent. Daarnaast houdt hij zich bezig met onderzoek naar de verantwoordelijkheden van de accountant ten aanzien van IT (intern/extern) en ondersteunt hij accountantskantoren hierbij. Hij schrijft op persoonlijke titel.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.