Magazine

At the movies: A Christmas Carol

Ebenezer Scrooge als boekhouder! Natuurlijk! Op meerdere plekken in de film ‘A Christmas Carol’ (1984) zien we Scrooge schrijven in grootboeken, onder andere bij zijn oude leermeester Fezziwig, een man die de work-life balance hoog in het vaandel droeg: “There is more to life than musty old ledgers!”

Dit artikel is verschenen in Accountant Q4, 2019

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Toch groeit Scrooge uit tot een harteloze, harde man. Hij is de eigenaar van een counting house en zit in de geld- en goederenhandel. Op internet is een aardige analyse te vinden over wat een counting house inhoudt, toegespitst op de zaak van Scrooge. De portee van de analyse is dat het bedrijf zeker ook boekhouddiensten aanbood. Het bladderende uithangbord vermeldt nog steeds zijn overleden compagnon Marley, die getergd door ketenen (behangen met geldkisten) in het hiernamaals ronddwaalt. Het uithangbord wordt natuurlijk niet vervangen. Te duur. En het haardvuur blijft uit. Je kunt beter dikke kleren dragen! “Merry Christmas? Humbug! Time for buying things you don’t need!” Ook filantropische verzoeken hoont Scrooge weg.

Het verdere verhaal is ongetwijfeld bekend. Scrooge wordt bezocht door de drie geesten van verleden, heden en toekomst. Pas na deze drie ervaringen verandert Scrooge in een aangename, empathische weldoener. Mogelijke kerstoverpeinzingen voor accountants: (1) je kunt als accountant zoveel meer zijn dan alleen een winstmaker; (2) het is goed om de gevolgen te kunnen inschatten van het voortzetten van een status quo; (3) soms zijn meerdere schokken nodig om een wezenlijke verandering te bewerkstelligen; en (4) let op de work-life balance.

Luc Quadackers is eigenaar van Margila.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.