Magazine

At the movies: The Untouchables (1987)

Chicago, 1930. Maffioso Al Capone regeert met ijzeren hand over de illegale drankvoorziening tijdens het alcoholverbod (de ‘drooglegging’) in de Verenigde Staten.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 4, 2020

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Luc Quadackers

Bestuurders, politie en het gehele gerechtelijke systeem zijn tot op het bot corrupt. Afpersing en moord zijn aan de orde van de dag. Een gezellige genrefilm dus. Met prachtige muziek van de onlangs overleden Ennio Morricone.

Het ministerie van Financiën stuurt de onberispelijke alcoholvrije wortel-etende Eliot Ness (hij rookt overigens wel) naar Chicago om Capone een halt toe te roepen. Ness zegt alles wat binnen de wet ligt te willen aangrijpen om zijn doel te bereiken. Niemand is echter te vertrouwen. Hij vindt een compagnon in de wijkagent en oude rot Jim Malone, die hem adviseert over verdere mankracht: “als je geen rotte appel wilt, haal hem dan niet uit de kist, maar van de boom”. Een wijs en bruikbaar credo. Dat leidt tot rekrutering van scherpschutter George Stone. Het vierde wiel aan de wagen is de nerdy pijprokende accountant Oscar Wallace. In een line-up is de kans dat mensen Wallace als de accountant aanmerken waarschijnlijk honderd procent.

Samen trekken zij ten strijde. Wallace blijft herhalen dat Capone waarschijnlijk het eenvoudigst voor belastingontduiking te pakken is. Het duurt even voordat die invalshoek landt. In de tussentijd ontpopt de accountant zich als een ware vechtmachine en geniet daar zichtbaar van. Helaas sneuvelt hij op de helft van de film. Het door hem ontdekte spoor blijkt echter volledig juist. De aandacht wordt daarom verplaatst naar Capone’s boekhouder (ja, men maakt onderscheid tussen ‘accountants’ en ‘bookkeepers’). Ook Malone wordt nog umgelegt. Maar uiteindelijk komt toch alles, relatief beschouwd, nog goed: Capone gaat het gevang in.

Deze film duurt eigenlijk te kort voor zijn inhoud. Het is meer iets voor een serie. En verdraaid: de film is gebaseerd op een tv-serie die in de VS werd uitgezonden van 1959 tot 1963. Dat wordt na de film nog eens overgedaan in een serie die loopt van 1993-1994. En dan zijn er nog wat spin-offs.

Het verhaal spreekt blijkbaar aan. De familie Capone spande overigens een proces aan vanwege negatieve beeldvorming in de eerste serie.

Luc Quadackers is eigenaar van Margila.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.