Magazine

Making it balance: will the work be worth it? (2020)

Drie Amerikaanse studenten - twee meisjes en een jongen - staan op de drempel van studie naar werk.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 2, 2021

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Luc Quadackers

Da’rell is een Afro-Amerikaanse jongen, 21 jaar oud en al vader. Leilani is 22 en komt uit Guam, een Amerikaans eiland in Micronesië. Sobia is van Indiase komaf. Ze zijn alle drie zoekende. Da’rell naar stabiliteit en zekerheid voor zijn gezin, Sobia naar erkenning van haar moeder (die wil dat ze arts of verpleger wordt; want “dat hoort nu eenmaal bij vrouwen”) en Leilani naar een goed inkomen, zodat ze een huis kan kopen en voor haar ouders en zus kan zorgen. En oh ja: uiteraard zoeken ze naar werk dat voldoening biedt en zin geeft.

Het werken bij een big four-kantoor biedt voor dat alles een lonkend perspectief. Maar hun twijfel is tastbaar. Het geld en de carrièremogelijkheden spreken aan, maar ook horen zij de horrorverhalen over onmenselijke piekuren. Hoe zal het gaan met de work-life-balance? En willen ze wel altijd bij een accountantskantoor blijven werken?

Met deze vragen, wensen, hoop en onzekerheden in hun bagage reist het drietal in de zomer van 2019 in een enorme camper in 21 dagen van Austin naar Boston. Ze interviewen twaalf accountants, waaronder de Afro-Amerikaanse Michael Horsey die zijn eigen accountantskantoor heeft (“op de hoek van de straat zitten bedelen, dat is pas stressvol”), voormalig partner en nu coach met eigen bedrijf Sarah Elliott (“het werk bij een big four is een onderdeel van jouw reis, je ontdekt zelf wat je graag wilt en interessant vindt”), bakker en blogger en ex-auditor Bryan Ford (“ik heb het nog nooit zo leuk gevonden om een spreadsheet te openen”), Dawn Brolin (accounting cop met kogelvrij vest) en Cathy Engelbert, de eerste vrouwelijke ceo ooit van een big four-kantoor (Deloitte) en nu werkzaam bij de Women’s National Basketball Association. Kortom: je kunt alle kanten op!

Engelbert geeft misschien wel het mooiste advies (vrij naar auteur James Patterson): “Het leven is als jongleren met vijf ballen: werk, familie, gezondheid, vrienden en integriteit. Je zult ontdekken dat werk een bal van rubber is: als die valt, dan stuitert hij terug. De overige ballen zijn van glas en lopen mogelijk onherstelbare schade op als ze vallen...”

(Uit de serie Roadtrip Nation, link: https://roadtripnation.com/roadtrip/audit)

Luc Quadackers is eigenaar van Margila.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.