Magazine

Docudrama: Netflix-serie Dirty Money (2018/2020)

The Wolf of Wallstreet gezien? Dan denkt u vast meteen aan exorbitante feesten, fraude ten koste van minderbedeelden en ziekelijke hebzucht.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 4, 2021

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Luc Quadackers

Maar wist u dat die film mede is gefinancierd door personen die dezelfde trekken vertonen als The Wolf himself? En dat een van die personen de minister-president van Maleisië was? Najib Razak was premier tussen 2009 tot aan zijn arrestatie in 2018. Samen met het mysterieuze feestbeest Jho Low (You only live once?) sluist Razak moeiteloos miljarden dollars weg aan belastinggeld en bedevaartspaarpotten van arme burgers. Goldman Sachs helpt graag een handje bij de schimmige constructies. Zij zoeken na de financiële crisis immers meer voet aan de grond in Azië. Dan knijp je graag twee ogen dicht, blijkbaar. Met het weggesluisde geld werd overigens ook de film Dumb and Dumber To gefinancierd. Humorvolle knipoog naar onaantastbaarheid?

Jho Low is spoorloos verdwenen. De zaak tegen Razak loopt op dit moment in hoger beroep. Had een accountant hier meer kunnen doen? In een corrupt land lijkt dat moeilijk. Bij de bank wellicht wel? Maar Goldman Sachs schikte de zaak inmiddels voor een slordige 7 miljard dollar. Tot zover de beschrijving van aflevering 2 van seizoen 2 van de Netflix-serie Dirty Money. Er valt echter nog veel meer te zien. Onder meer een inkijkje in de bedrijfspraktijken van Jared Kushner, de schoonzoon van de voormalige Potus. Het zou me niet verbazen als Jared een buitenechtelijk kind van The Donald blijkt te zijn. Volstrekt zonder scrupules mensen onterecht verpulveren, zolang er maar geld wordt verdiend. Gelukkig voor hem heeft Trump ook een eigen aflevering. Hij zou anders nog jaloers worden. In deze aflevering komt overigens ook The Wolf of Wallstreet voorbij. Menig tipje van de Trumpsluier worden opgelicht, bijvoorbeeld: het maakte hem niets uit wat roddelbladen over hem schreven, als ze maar benadrukten dat hij miljardair was (een leugen). Extreem succesvol in het ophouden van de schijn. Kijk en huiver.

En wat dacht u van de aflevering over de aanwezigheid van in Peruaans bloedgoud witgewassen drugsgeld bij (onder andere) de United States Mint, de producent van het Amerikaanse muntgeld en tevens de goudbewaarder? Kortom, genoeg stof tot nadenken in deze Netflix-serie. Twee seizoenen hebzucht, list en bedrog. De miljarden vliegen om je oren. Er is echter ook een positieve noot: Het nut en de schoonheid van klein verzet en de correctieve werking van de rechterlijke macht komt ook menigmaal in beeld. Een aanrader.

Luc Quadackers is eigenaar van Margila.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.