Magazine

Een accountantsdynastie in Waalwijk

Bij Bullens Accountants in Waalwijk staat de derde generatie klaar om het familiebedrijf over te nemen. Bijna veertig jaar gedeelde kennis en ervaring beschermen het kantoor tegen hypes, groeistuipen en krimp. “Een stap opzijzetten is me verbazingwekkend goed afgegaan.”

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 1, 2024

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf
» Download het hele nummer (pdf)

Henk Vlaming

Bij Bullens Accountants is de automatiseringsslag volop gaande. De data gaan over van de server naar de cloud. “Op vaktechnisch gebied willen we sneller schakelen”, legt Jan Bullens uit. “We zijn momenteel bezig om te bepalen welke data we moeten overzetten en hoe de datastromen zo te structureren, dat we de informatie eenvoudig beschikbaar hebben.” Zoals alle accountantskantoren voerde ook Bullens Accountants de nodige innovaties door, zoals het gebruik van de digitale handtekening. Ook op vaktechnisch gebied zette het kantoor stappen, bijvoorbeeld door de overstap naar risicogericht samenstellen.

Veel veranderingen dus in technologie en vaktechniek, maar bij Bullens Accountants klinkt geen wanklank. Ook niet als het gaat om de toenemende regeldruk. “Al 25 jaar hoor ik over die toenemende regeldruk, maar die maakt het vak alleen maar beter”, zegt Paul Bullens, de huidige directeur-eigenaar van het kantoor en vader van Jan. “Regels leveren vaak werk op.” En ook het personeelstekort in de sector levert geen stress op. Paul: “Het verloop is laag, medewerkers zijn net familie. Ik geloof niet dat we in al die jaren ooit een ontslagprocedure hebben doorlopen.”

Familieleden

Er werken dan ook vier familieleden in de zaak: Paul en echtgenote Irene en hun zonen Bart en Jan, beiden RA’s, die nu al de derde generatie zijn in het Waalwijkse accountantskantoor. Over een paar jaar zullen zij het bedrijf overnemen, dat door Jan senior is opgezet in 1986. Bijna veertig jaar ervaring in de familie hebben geleid tot een familiecultuur waarin niet alleen de gemeenschappelijke waarden de boventoon voeren, maar ook de wijze lessen van het vakmanschap worden gedeeld.

Een van de oudste inzichten in het bedrijf is dat snelle groei op gespannen voet staat met beheersing en stabiliteit. Oprichter Jan senior leerde die les op de harde manier. In de jaren zeventig zette hij een administratiekantoor op in opdracht van brancheorganisatie Bouwend Nederland, waar hij in loondienst kwam. Maar toen dat kantoor uitgroeide tot een organisatie van vijftig medewerkers, ging voor Jan de lol eraf. Hij voelde zich meer manager dan ondernemer. “Mijn hart lag bij de klanten”, zo vertelt hij. “Maar hoe groter het kantoor werd, hoe meer ik met de werkvloer bezig was.”

Klantrelatie

Die ervaring gebruikte hij om in 1986 zijn eigen kantoor op te zetten naar zijn eigen ideeën. Hij koos voor de verdieping van de klantrelatie boven de snelle groei. Door het hele land zocht hij zijn klanten op. Hoe intensief dat ook was, hij kreeg er loyaliteit van ondernemers voor terug. Het is door die les dat Bullens Accountants nooit is meegegaan in de trend van fusies, overnames, vestigingen en een waaier van diensten. “Financiële groei is niet onze ambitie”, zegt Jan junior, de kleinzoon van de oprichter. “Wij geven prioriteit aan de relatie met onze klanten.”

Die stellige eigen visie bleek uiteindelijk de inspiratiebron voor het familiebedrijf. Zoon Paul studeerde accountancy, anders dan zijn vader. “De accountancy zie ik als een discipline die waarde toevoegt voor ondernemers in de vorm van meer financieel inzicht en zekerheid”, zo motiveert hij die keuze. Zijn vader had hem geleerd hoe belangrijk het is om gehoor te geven aan je overtuiging.“Het had me fijn geleken om samen te werken”, vertelt Paul. “Maar zijn bedrijf was geen accountantskantoor en ik wilde de accountancy in. Maar toen ik eenmaal AA was, besefte ik dat ik mijn dromen zou kunnen waarmaken in ons familiebedrijf.” Van zijn vader kreeg Paul alle ruimte. “Ik had niet verwacht dat hij in de zaak zou gaan, maar wel een beetje gehoopt”, vertelt Jan senior.

Accountantskantoor

Paul maakte van het administratiekantoor een accountantskantoor, wat het nu nog is. “Een grote stap, want alles moesten we aanpassen. Een kwaliteitssysteem bijvoorbeeld hadden we niet.” De les van de familie uit die jaren is nog altijd actueel: Geef ideeën en inzichten van de jonge generatie de ruimte, zonder dat je die ontmoedigt met je schat aan ervaring.

Pauls ambitie was om het bedrijf onderscheidend te maken als accountantskantoor dat dicht bij de ondernemer staat. Nooit ging hij mee met de trend om het aantal diensten van accountantskantoren te diversifiëren. Het verzorgen van de personeels- en salarisadministratie en het samenstellen van jaarrekeningen vormen het hart van de dienstverlening. “Natuurlijk geven we ook adviezen”, zegt Paul. “Maar voor andersoortige vragen, bijvoorbeeld over beleggen of onroerend goed, huren we specialisten in.”

Generatiewissel

Bullens Accountants groeide door tot ongeveer 25 medewerkers. Het is nu aan Paul om zijn zoons Bart en Jan de ruimte te geven om het bedrijf verder te ontwikkelen, terwijl hij nog zelf aan het roer staat. “Ik heb altijd een sterke visie gehad op hoe ik Bullens Accountants wilde leiden”, zegt hij. “Toch heb ik Bart bewust gevraagd om in de zaak te komen, want als accountant en persoon paste hij er gewoon. Ik wist dat ik dan een stap opzij zou moeten doen en dat is me verbazingwekkend goed afgegaan. Het tekenen van de jaarrekeningen doe ik niet meer, dat gebeurt door Bart.”

Toch was de nieuwe generatiewissel niet vanzelfsprekend. De intensieve relatie tussen de accountant en de klanten heeft een prijs. “Ik zag wat het deed met mijn vader”, zegt Bart. “Alleen bij het eten was hij er. Op zaterdag was hij ook aan het werk, alleen zondag was hij vrij.” Toch verruilde hij zijn baan als supervisor audit bij een ander accountantskantoor voor het familiebedrijf. Daar had hij gezien hoe groot de impact is van de accountant op een ondernemer.

“Als jongen ging ik met mijn vader mee naar klanten. De inhoud van de gesprekken ging langs me heen, maar wat bleef hangen was hoe mijn vader richting gaf aan de bedrijfsvoering van de ondernemers. Ze voelden zich echt door hem geholpen, er sprak waardering uit hun reacties. Ondernemers helpen is de kern van het ondernemerschap, zo ging ik beseffen. Dat was wat ik ook wilde.”

Gids

Bart en Jan willen Bullens Accountants verder ontwikkelen met de nieuwste inzichten in technologie en vaktechniek. “Vroeger zat er geen knip tussen de administratieve dienstverlening en het samenstellen”, zegt Jan. “Die knip hebben we nu gezet.”

Maar innovaties veranderen niets aan de visie van het bedrijf op de accountancy. De accountant is de financiële gids voor de ondernemer. Alles wat daar niet aan bijdraagt, gebeurt niet bij Bullens. Zo pakken de broers ook het controlewerk niet op, ook al zijn ze allebei RA. “Voor ik in de zaak kwam, heb ik het nodige controlewerk gedaan en met plezier”, zegt Bart. “Maar het is mooier om ondernemers te helpen met groeien dan ze te controleren. We voelen ons zelf ook ondernemers.”

Henk Vlaming is journalist.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.