Magazine

Vinken en Excel-helden

Binnen de accountancyopleidingen bestaan diverse studentenverenigingen. Als tweede in een serie portretten: de Financiële Studievereniging Tilburg.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 10, 2004

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

De Financiële Studievereniging Tilburg (FST) is de vereniging van studenten van de studierichtingen accountancy, controlling en financieel economisch management van de Universiteit van Tilburg. In vergelijking met andere studentenverenigingen bestaat de vereniging nog maar kort: sinds 1999. In dat jaar fuseerde namelijk de vereniging van accountancystudenten met de club van studenten in de andere financiële studierichtingen aan wat toen nog de KatholiekeUniversiteit Brabant heette.

Hiermee zijn we bij het tweede verschil ten opzichte van andere verenigingen: de FST is geen organisatie van louter accountancystudenten. Dat blijkt ook uit de samenstelling van het bestuur. Van de vijf leden volgen er twee de studierichting accountancy, twee bekwamen zich in het financieel economisch management en één studeert controlling.

Vrouwen

De FST onderscheidt zich op nog een punt van andere studentenverenigingen. Alhoewel de accountancy een mannenbolwerk is, heeft de FST twee vrouwelijke bestuursleden. Het zijn Nicole Hoebers en Diane van Roozendaal, studentes in respectievelijk accountancy en financieel economisch management. De eerste is tevens vice-voorzitter van de FST, Diane Roozendaal is algemeen bestuurslid. De mannelijke bestuursleden zijn: Ronald Molenaar (voorzitter), Jeroen Reuser (penningmeester) en Remko ten Barge (secretaris), respectievelijk student controlling, accountancy en financieel economisch management.

Brug

De FST profileert zich nadrukkelijk als studievereniging, en niet als studentenvereniging. Een op het oog miniem, maar in de praktijk subtiel onderscheid. Ronald Molenaar: “Onze voornaamste doelstelling is het vormen van een brug tussen de theorie van de studie en de praktijk van het bedrijfsleven. Daarnaast houden we ons ook bezig met de behartiging van de belangen van onze leden binnen de universiteit. Dat doen we in het Centraal Overleg der Economen. Hierin praten we samen met de tien andere economische studieverenigingen met de leiding van de faculteit over allerlei organisatorische zaken. Ik vertegenwoordig als voorzitter de FST in dat overleg.”

Bachelor-master

Als belangrijkste agendapunt in het Centraal Overleg noemt Ronald Molenaar het bachelormaster-systeem dat op dit moment wordt ingevoerd aan de Universiteit van Tilburg. “Dat is echt een heet hangijzer. Het systeem bestaat nu al in de eerste twee studiejaren. Vanaf september wordt het ook in het derde en vierde jaar ingevoerd. Voor de studenten is het nog volstrekt onduidelijk wat de gevolgen hiervan zullen zijn. De faculteit geeft daar bijzonder weinig informatie over.”

Oneliners

De FST heeft ongeveer zevenhonderd leden. Bijna iedereen die een financiële studierichting volgt is lid. Hiermee bereikt de organisatiegraad een hoogte die we eigenlijk alleen maar kennen van het opkomstpercentage bij de verkiezingen in de vroegere Sovjet-Unie. Vanwaar deze massale aanhang van de FST onder de studenten? Jeroen Reuser: “Omdat we gewoon goed bezig zijn.” Remko: “Omdat we heel professioneel zijn.”

Het ontbreekt het bestuur van de FST in ieder geval niet aan snelle oneliners, zoveel is wel duidelijk. Maar Nicole Hoebers is gaarne bereid om een toelichting te geven. “We ondernemen tal van activiteiten waarmee onze leden hun voordeel kunnen doen in hun studie of later in hun maatschappelijke carrière. Zo organiseren we tweemaal per jaar een symposium over een actueel thema en ook tien bezoeken aan bedrijven. Dat kunnen accountancykantoren zijn, maar ook ondernemingen als Philips en TPG. Op deze manier maken de studenten al in een vroeg stadium kennis met de beroepspraktijk.”

Gastcolleges

Om dezelfde reden organiseert de FST dit jaar voor het eerst gastcolleges. Diane van Roozendaal: “We doen dat omdat de studie vrij theoretisch is. Dat is waarschijnlijk inherent aan het academische karakter hier. Wij vinden echter dat studenten al snel in contact moeten komen met de buitenwereld. Eerlijk gezegd vind ik dat deze gastcolleges door de universiteit zouden moeten worden georganiseerd. Maar omdat dit niet gebeurt, zijn wij als FST in dit gat gesprongen.”

Eerste lustrum

De FST heeft een eigen magazine, Faces geheten, en een eigen website, www.fst.nu. In het laatste nummer van Faces staat een interview met Ad Scheepbouwer, die de studenten voorhoudt om toch vooral ‘met goede cijfers af te studeren’. Ook laat hij weten dat studenten die hun stage bij KPN willen doorbrengen, van harte welkom zijn. De viering van het eerste lustrum heeft de FST inmiddels achter de rug. Eind april werd onder meer een speciaal congres georganiseerd met als thema de financiële eenwording van de kapitaalmarkten in Europa. Een van de sprekers was Arthur Docters van Leeuwen, die zijn visie gaf op hoe in de toekomst de controle op die ene integrale Europese financiële markt moet worden georganiseerd. Een verrassende afsluiting werd verzorgd door KNVB-voorzitter Jeu Sprengers. Hij sprak over een ander facet van de verdere Europese financiële eenwording, namelijk de introductie van een Europees licentiesysteem in het betaald voetbal.

Foutjes

Een vereniging van én studenten accountancy én studenten financieel economisch management: gaat dat wel samen? De vraag leidt direct tot enige hilariteit. Remko ten Barge: “We maken wel grappen over en weer. Zo noemen wij de accountancystudenten vinken. Want dat is toch wat ze doen, afvinken wat er in een afgelopen boekjaar allemaal is gebeurd.”

De opmerking wordt onmiddellijk van repliek voorzien door Jeroen Reuser: “De studenten financieel economisch management zijn voor ons de Excel-helden. Met een leuke statistiek uit de computer denken ze de hele wereld te kunnen veroveren. Het is niet voor niets dat ik als accountancystudent nu de penningmeester van de FST ben, nadat deze post jarenlang door een student uit de financiële hoek was bekleed. Ze hadden toch wat foutjes laten zitten, denk ik.”

Financiële Studievereniging Tilburg

ledental: 700
voorzitter: Ronald Molenaar
titel verenigingsblad: Faces
website: www.fst.nu
illuster oud-bestuurslid: nog niet aanwezig, want de FST is een jonge vereniging
belangrijkste ergernis: faculteit geeft te weinig informatie over voor studenten relevante ontwikkelingen op onderwijsgebied
belangrijkste opsteker: dat de FST na de eerste vijf jaar een zeer florerende vereniging is
eerste gewenste verandering rond het beroep: voordelen van het werken bij kleine accountantskantoren moeten binnen de opleiding meer accent
krijgen. Tot nu richt de aandacht zich voornamelijk op de big four

Adrie Boxmeer is journalist.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.