Magazine

Young Professionals wil jongeren meer betrekken bij NIVRA

Het NIVRA moet ook voor jonge beroepsgenoten aantrekkelijk zijn. Dat is in het kort het doel dat NIVRA Young Professionals zich stelt. Met deze nieuwe activiteit wil een groep RA-studenten en pas afgestudeerden, jonge collega’s de gelegenheid geven met leeftijdgenoten over actuele thema’s te discussiëren.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 10, 2006

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Het idee voor NIVRA Young Professionals komt uit het buitenland. Marc Schweppe, hoofd Marketing en Communicatie van het NIVRA: “Bij zusterorganisaties in landen als de VS, Canada en Engeland bestaan speciale platforms voor jongere accountants. Het is daar een groot succes. Het blijkt dat jongeren op deze manier meer bij de beroepsorganisatie betrokken worden. Dat kan het NIVRA ook wel gebruiken. Want het NIVRA heeft niet zonder reden de uitstraling van een club waarbinnen vooral vijftigers actief zijn. De jongere generatie wordt node gemist. Jongeren worden weliswaar lid bij het behalen van de RA-titel, maar dat is niet voldoende. Zeker niet als de werkgever het lidmaatschap betaalt. Dat leidt niet genoeg tot verbondenheid tussen jonge leden en onze organisatie. Terwijl wij juist willen dat jongeren mede de discussies binnen het NIVRA helpen bepalen.”

Werk en privé

Gelukkig bleek die behoefte ook bij de jongere generatie zelf te bestaan. Na een eerste gedachtewisseling benaderde het NIVRA uit de groep jonge RA’s en accountancystudenten gegadigden voor het bestuur van Young Professionals. Aan twee van hen vragen we wat ze met het nieuwe initiatief willen bereiken.

Secretaris Erwin Hietland: “Ik vind het heel belangrijk dat jonge collega’s zich meer betrokken voelen bij het NIVRA. Jongeren moeten meer met leeftijdgenoten bij andere kantoren in contact komen. Dat gebeurt nu niet of nauwelijks. Dat is jammer, want het kan heel nuttig zijn om te ervaren hoe zij met bepaalde zaken omgaan. Dan heb ik het niet alleen over vakinhoudelijke zaken, want daarvoor kun je vaak terecht bij al dan niet oudere collega’s binnen je eigen kantoor. Ook vinden we het belangrijk om via Young Professionals een eigen netwerk op te bouwen. Hoe leg je contacten met andere RA’s?”

Hietland wil via NIVRA Young Professionals ook andere zaken aan de orde stellen, zoals het vinden van de juiste balans tussen werk en privé. “Jonge RA’s moeten vaak de juiste mix zien te vinden tussen een drukke baan en een gezin met opgroeiende kinderen. Hoe doe je dat? Het kan helpen om daarover ervaringen met leeftijdgenoten uit te wisselen.”

Hietland is ervan overtuigd dat NIVRA Young Professionals niet alleen wat voor jonge RA’s kan betekenen, maar ook voor oudere collega’s. “Uiteraard kunnen wij veel van oudere vakgenoten leren. Zij kunnen immers bogen op jarenlange ervaring. Aan de andere kant: als het gaat om het gebruik van ICT binnen het vak zijn jongeren vaak verder dan ouderen. Op automatiseringsgebied kunnen we nog een behoorlijk efficiencyslag maken.”

Speciale cursussen

Denise Marinus is binnen het bestuur van NIVRA Young Professionals verantwoordelijk voor het organiseren van de diverse bijeenkomsten. Zo is ze nauw betrokken bij het eerste event dat op 15 juni 2006 in Utrecht wordt gehouden. Hiervoor heeft men Roger Dassen, bestuursvoorzitter van Deloitte en huisaccountant van Ahold, als spreker weten te strikken. Daarnaast zal John Boers, vice-voorzitter van het NIVRA-bestuur, aangeven op welke wijze jonge accountants een bijdrage aan de beroepsorganisatie kunnen leveren.

Denise Marinus is actief geworden voor Young Professionals nadat ze vorig jaar de Accountantsdag had bezocht. “Dat was een boeiende bijeenkomst. Ik vond het alleen jammer dat er zo weinig jongeren waren. Misschien voelen jongere collega´s toch nog wat schroom om zich op dit soort dagen tussen ouderen te begeven. Volgens mij is dat niet terecht. Maar misschien kunnen we er wat aan doen door speciale bijeenkomsten voor jongeren te organiseren.”

Zo staan ook bedrijfsbezoeken op het programma bijvoorbeeld aan ABN AMRO. Ook bekijkt Young Professionals met de afdeling permanente educatie van het NIVRA of er speciale VERA-cursussen voor jongeren kunnen worden aangeboden.

Tot slot heeft Marinus nog een speciale wens. “Ik zou het mooi vinden als jongeren ook van zich zouden laten horen door meer te publiceren. Wellicht kan ‘de Accountant’ hierbij een voortrekkersrol vervullen, door meer bijdragen van jonge RA’s te plaatsen. Aan de andere kant past daarbij een oproep aan mijn leeftijdgenoten: laat je mening horen! Om dat te stimuleren hebben we de NIVRA Young Professionals Publicatieprijs in het leven geroepen.”

Wat en voor wie?

Wat wil Young Professionals?

 • Ervaringen uitwisselingen tussen jongeren via (internationale) seminars en regionale bijeenkomsten, waaronder de jaarlijkse NIVRA Young Professional Day en bedrijfsbezoeken.
 • Het op peil houden van de kennis over actuele onderwerpen op het eigen vakgebied.
 • Binnen het NIVRA de stem van de jongeren laten horen.
 • Het versterken van de binding met de beroepsorganisatie.

Voor wie is het NYP-programma bedoeld?

 • Iedere RA-student die stage loopt.
 • Iedereen die klaar is met zijn studie en minder dan drie jaar staat ingeschreven bij het NIVRA (ook degenen die nog niet zijn ingeschreven kunnen zich aanmelden).

Het lidmaatschap van Young Professionals is gratis.

Bestuur van NIVRA Young Professionals

 • Johan Nelemans (Mazars), voorzitter
 • Erwin Hietland (Meeuwsen Ten Hoopen), secretaris
 • Arjan Schutgens (Deloitte), penningmeester
 • Denise Marinus (ABN AMRO), lid
 • Eelco Gulpen (Ernst & Young), lid

Adrie Boxmeer is journalist.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

  Aanmelden nieuwsbrief

  Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

  Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.