Nieuws

Nieuwe accountantsstichting biedt kleine kantoren soelaas

Deze maanden kregen zowel de Stichting Audit Only als Audit Services Holland een vergunning van de AFM. Deze initiatieven maken het kleine kantoren mogelijk controles te doen, zonder dat zij daarvoor zelf over een WTA-vergunning hoeven te beschikken. Secretaris Gé Satink van Stichting Audit Only en partner van LenS acountants legt het uit.

"Wij zijn een stichting die alleen controles doet. Zelfstandige accountantskantoren kunnen deelnemen en hun controleopdrachten inbrengen. Daarmee wordt de stichting opdrachtnemer. Die huurt personeel in van de kantoren die de opdrachten hebben ingebracht."

"Dit initiatief is voor kantoren die een beperkt aantal controleopdrachten uitvoeren, maar voor wie het te kostbaar is om aan alle WTA-eisen te voldoen. Met een stichting waarbij zij zich kunnen aansluiten, is er een grotere gemeenschappelijke deler en heb je als klein kantoor geen WTA-vergunning meer nodig."

"Veel kleine kantoren hadden aanvankelijk de angst dat WTA-vergunningen alleen haalbaar zouden zijn voor de grotere kantoren. De kleine kantoren hebben ook controleopdrachten nodig, al is het alleen maar omdat je ook medewerkers die een accountantsopleiding volgen de gelegenheid wilt bieden controle-uren te kunnen laten uitvoeren."

"Met de stichting hebben wij een professionele organisatie opgezet die ook coaching en cursussen aan de aangesloten kantoren biedt. Als één van de deelnemers zijn werk niet goed doet, kan dat onze vergunning kosten, met als gevolg dat andere controle werkzaamheden ook in gevaar komen We hebben een compliance officer, een accountant die de dagelijkse leiding heeft en iemand die voor onafhankelijke kwaliteitscontrole zorgt."

"We hebben nu twaalf aangesloten kantoren. Vijftien is de limiet, anders wordt een bestuur niet meer werkbaar. Iedereen moet daarin vertegenwoordigd zijn. Groeien we door, dan kan het zijn dat we Stichting Audit Only 2 oprichten, een kopie van de eerste."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.