Nieuws

'Kleine kantoren besteden controlewerk uit'

Steeds meer kleine accountantskantoren geven hun controlevergunning op, waardoor ruimte ontstaat voor nieuwe initiatieven die het controlewerk uitvoeren voor de kleinere kantoren.

Dat schrijft het Financieele Dagblad. Aanleiding is de oprichting van TIC Assurance uit Zwolle, een netwerk van zelfstandigen die het controlewerk voor kleinere accountantskantoren kunnen overnemen. TIC Assurance volgt in de voetstappen van onder meer Stichting Audit Only, Audit Service Brabant en Q-Concepts. Q-Concepts is inmiddels ook actief in de adviesmarkt, maar neemt nog steeds controlewerk over van andere accountantskantoren.

In de afgelopen tien jaar is het aantal accountantskantoren met een controlevergunning flink afgenomen. Momenteel staat de teller van het aantal WTA-vergunning van de AFM op 277, terwijl dit er in 2010 nog 475 waren. Veel kleinere kantoren voeren jaarlijks slechts enkele wettelijke controles uit, waardoor de extra inspanningen voor de controlevergunning vaak niet meer lonen. Die kantoren willen die klanten echter liever niet kwijtraken, want dan verliezen ze ook het advieswerk.

Facilitator

Een van de oprichters van TIC Assurance, Jan de Rooy, zegt dat TIC een "facilitator" wil zijn voor kantoren die een combinatie van accountantscontrole en advies willen blijven bieden. "Accountantskantoren die naast controle een heel spectrum aan diensten aan hun clienten leveren kunnen het controledeel overdragen aan TIC Assurance, een onafhankelijke derde. Zij kunnen zo onevenredig hoge kosten voor het eigen apparaat vermijden. Daarnaast speelt er ook een personeelstekort bij kantoren, waardoor het controlewerk soms een beetje een blok aan het been wordt. Zo'n kantoor kan er dan wel voor zorgdragen dat het controlewerk voor klanten wordt geregeld, door dit via ons aan een zelfstandige en onafhankelijke professional uit te besteden."

De Rooy wijst er ook op dat zij niet, zoals bijvoorbeeld Stichting Audit Only, een puur audit only-kantoor zijn. "Wij hanteren een alternatief kantoormodel. Normaal gesproken heb je een raad van bestuur en het hele apparaat daaronder, hrm, kwaliteit, vaktechniek, en alle partners vallen onder die koepel. Bij ons werkt dat anders: wij hebben alleen zelfstandige accountants onder die koepel. Dat zijn RA's, met eventueel een eigen assistent accountant die ze er zelf bij halen. Die accountants sluiten zich aan bij TIC Assurance en zijn volledig onafhankelijk van de kantoren waarvan zij de controles overnemen. Ons concept is dat de accountants zoveel mogelijk zelf doen en dat ze bij ons aangesloten zijn voor ondersteuning op het gebied van bijvoorbeeld controlesoftware, het kwaliteitssysteem, het offerteproces, risicoanalyse, enzovoort. TIC Assurance controleert het werk en versterkt daarmee de onafhankelijkheid van die accountant. "

Verdienmodel

Het verdienmodel van TIC leunt op de ondersteuning die het kantoor biedt aan de accountants die zich aansluiten. De Rooy: "Bij de kleinere accountantskantoren komt gemiddeld grofweg 30 procent van de omzet uit controlewerk. Een accountant die via ons werkt pakt dus ongeveer die omzet, en een kwart daarvan gaat naar TIC Assurance. De accountant krijgt daar uitgebreide ondersteuning voor terug, waardoor hij of zij zich volledig kan richten op het controlewerk."

De Rooy zegt dat accountants die zich aansluiten bij TIC onder meer afkomstig zijn van de grotere kantoren. Volgens hem nemen veel accountants "met passie voor het vak" toch afscheid, vanwege regeldruk, "angst voor toezichthouders" of vanwege "te weinig erkenning voor controlewerk" in hun praktijk. De Rooy zegt ook accountants de mogelijkheid te willen bieden "een eigen controlepraktijk op te bouwen" door middel van de ondersteuning van TIC.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.