Nieuws

Finovion: 'Onduidelijkheid over controleprijzen kostte klanten'

Sinds augustus heeft financieel advieskantoor Finovion een samenwerking met AuditNL voor het aanbieden van wettelijke controles. AuditNL, gespecialiseerd in assurance, werkt voor Finovion onder de handelsnaam Finovion Audit.

De samenwerking komt op een moment dat de kantoren binnen Finovion steeds vaker de vraag krijgen om een wettelijke controle uit te voeren. "Omdat we steeds grotere klanten krijgen", aldus franchisegever Hendriks. Finovion is een financieel advieskantoor dat via een franchiseconstructie ruim dertig vestigingen heeft. Deze kunnen nu ook accountantscontroles aan hun relaties aanbieden.

Geen van de franchisehouders heeft een Wta-vergunning, hoewel zich ook accountantskantoren bij Finovion hebben aangesloten. Voor de wettelijke controle moesten de vestigingen daarom externe accountantskantoren inschakelen, die vanuit hun eigen naam werkten en onder hun eigen voorwaarden.  "Nu kunnen wij wettelijke controles aanbieden vanuit de handelsnaam Finovion Audit".

Met AuditNL zijn vaste prijzen afgesproken voor de controles en dat is een belangrijk aspect voor Finovion. De franchiseketen werkt met abonnementen en vaste prijzen. De wettelijke controles konden tot voor kort echter nooit tegen vaste prijzen worden verkocht. De vestigingen moesten de prijzen doorberekenen die de lokale accountantskantoren in rekening brachten. "Voor de wettelijke controle moesten we een uitzondering maken."

"We hebben wel aan accountantskantoren gevraagd om vaste prijzen, maar onze ervaring is dat wettelijke controles alleen worden aangeboden tegen een uurtarief plus bandbreedte. Ik denk dat deze onduidelijkheid over de prijzen ons klanten heeft gekost. Bedrijven gaan sneller akkoord met offertes als er duidelijkheid is over de prijzen. Die konden we niet geven op dit onderdeel."

"Hoeveel klanten ons dit heeft gekost weet ik niet, want wij zien op het hoofdkantoor niet alles wat zich afspeelt bij de franchisehouders. Assurance is ook niet onze belangrijkste bron van inkomsten. We zijn vooral een administratie- en advieskantoor dat ook accountantstaken uitvoert."

Hoeveel klandizie de afspraak met AuditNL zal opleveren durft Hendriks niet te voorspellen. "Onze kantoren kunnen namelijk ook buiten de centrale organisatie van Finovion om afspraken over de wettelijke controle maken met lokale accountantskantoren. Als ze daarmee een goede relatie hebben, gaan wij deze samenwerking niet verbieden. We gaan ze niet verplichten om voor de wettelijke controle gebruik te maken van Finovion Audit."

"Wat we wel doen is franchisenemers in de gelegenheid stellen om gebruik te maken van de specifieke expertise van AuditNL. Op die manier ontstaat er een relatie die het gemakkelijker maakt voor de franchisehouders om de hulp van AuditNL in te roepen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.