Nieuws

PwC weigerde hoorzitting Noord-Holland vanwege regelgeving en jurisprudentie

De weigering om te getuigen bij een hoorzitting van een provinciale onderzoekscommissie, is volgens woordvoerder Meint Waterlander van PwC ontleend aan de Wet toezicht accountantsorganisaties en uitspraken in tuchtzaken.

"We hebben ook gekeken hoe regelgeving zich in jurisprudentie heeft ontwikkeld. Hiervoor hebben wij juristen geraadpleegd. Op basis daarvan hebben wij wel medewerking toegezegd aan een besloten zitting. Daar zijn wel de waarborgen voor vertrouwelijkheid." 

De beslissing van PwC om de controlerend accountant Richard Goldstein weg te houden van de openbare hoorzitting, heeft zowel bij de onderzoekscommissie als daar buiten verbazing gewekt. 

Zo vraagt hoogleraar forensische accountancy Marcel Pheijffer zich af naar welke passages van de Wta PwC precies verwijst. 

Waterlander gaat hier niet expliciet op in. "Belangrijk in onze afweging is ook dat het hier niet specifiek gaat om de provincie. Er is een verschil tussen Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten. In deze zaak betreft het een Statencommissie. Elke keer als dit soort vraagstukken speelt, maken we weer opnieuw een afweging."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.