Nieuws

Hans Kuijl: 'Provincie Noord-Holland kan accountant dagvaarden'

De geheimhoudingsplicht waarop PricewaterhouseCoopers zich baseert om niet te verschijnen voor een onderzoekscommissie van Provinciale Staten van Noord-Holland, heeft geen wettelijke grond. Desnoods kan de provincie de accountant daarom dagvaarden, zegt hoogleraar Hans Kuijl.

Hans Kuijl is hoogleraar bedrijfseconomie en forensische accountancy aan de Universiteit Leiden. In 2005 was hij lid van de commissie  Schutte (de Commissie Rekenschap), die onderzoek deed naar fraude in het hoger onderwijs. Ook daar beriepen accountants zich op hun geheimhoudingsplicht.

Destijds kapittelde de commissie de accountantskantoren die het onderzoek dwarsboomden door informatie niet te overleggen. "Het is gewoon niet handig wat zij hebben gedaan", aldus Kuijl in een interview uit 2005.

Desgevraagd verwijst hij met betrekking tot het onderzoek dat de Statencommissie van Noord-Holland instelt naar verloren beleggingen van de provincie, naar de commissie Schutte. "Ik ken deze zaak van de provincie Noord-Holland niet in detail. Maar ik denk dat mijn mening niet is gewijzigd. Ik kan mij voorstellen dat de accountant van Noord-Holland zich privaatrechtelijk laat verschonen.."

"Het gedeeltelijk recht op geheimhouding is vastgelegd in de regels van het NIVRA. Dat is weliswaar een zelfstandig bestuursorgaan, maar de provincie is een hogere overheid. Daarvoor geldt dat het verschoningsrecht van een accountant niet in de wet is geregeld. Dat maakt deze kwestie redelijk eenvoudig. De accountant is geen wettelijke geheimhouder, punt."

"De provincie zou kunnen verzoeken om de geheimhouding op te heffen", aldus Kuijl. "Dan nog staat het de accountant vrij om daar geen gehoor aan te geven. Nou, dan kun je als overheid de accountant dagvaarden. Daar heeft destijds de commissie Schutte mee gedreigd."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.