Nieuws

Ernst & Young meeste vrouwelijke partners, KPMG minste

Ondanks goede bedoelingen en gericht beleid is de doorstroom van vrouwen naar de top van accountantskantoren nog steeds beperkt. Op het hoogste niveau onder dat van partner is het aandeel vrouwen al wel veel hoger.

Dat blijkt uit een rondgang langs zeven grotere kantoren in het maartnummer van 'de Accountant'.

Van de big four heeft Ernst & Young de meeste vrouwelijke partners, namelijk 23 (negen procent van het totaal; negen RA's). PwC volgt met achttien vrouwelijke partners (zeven procent; negen RA's), Deloitte heeft er vijftien (6,2 procent; twee RA's) en KPMG sluit het rijtje met zes vrouwelijke partners (2,9 procent; twee RA's). Bij de middelgrote kantoren is de situatie nog ‘mannelijker'. BDO en Berk hebben geen enkele vrouwelijke partner, Mazars twee (3,2 procent; één RA).

Op het hoogste managementniveau onder dat van partner is het percentage vrouwen aanzienlijk hoger. Bij PwC ligt dat rond een kwart, gevolgd door KPMG met rond twintig procent. Deloitte scoort hier van de big four het magerst: Slecht circa acht procent van de medewerkers op managementniveau is daar vrouw.

Berk en Mazars scoren op dat subniveau ook relatief hoog (circa twintig tot 25 procent), BDO veel minder met circa tien procent vrouwen.

Toch hebben alle grote kantoren en ook Mazars een gericht beleid ter bevordering van de vrouwelijke doorstroom naar de top. "Het voorgenomen beleid zag er vaak goed uit, maar de resultaten waren er niet naar", zegt voormalig Deloitte-partner Marjet van Zuijlen, die een kleine anderhalf jaar geleden is gestopt de vrouwenzaak bij Deloitte op de agenda te zetten.

Inmiddels is Van Zuijlen geen partner meer, maar dat hield verband met geregelde verzoeken om commissaris te worden. Als partner kon ze daar niet op ingaan. Maar nog steeds werkt ze 2,5 dag per week voor Deloitte.

Ze benadrukt dat haar ervaringen niet exclusief zijn voor Deloitte: "Ze gelden voor de hele big four." Desgevraagd noemt ze als redenen voor de teleurstellende resultaten: "Cultuur, cultuur en nog eens cultuur. Dat zijn de eerste drie redenen."

"Het probleem van de scheve benoemingen wordt al voor een belangrijk deel opgelost als er gemengde selectiecommissies komen", stelt Van Zuijlen. "Dat kan onder andere door externe vrouwen in selectiecommissies te benoemen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.