Nieuws

Politie zet accountants in tegen georganiseerde misdaad

De politie is actief op zoek naar accountants en andere financiële specialisten om de korpsen te versterken. Dit in het kader van de strijd tegen de georganiseerde misdaad, die de komende jaren aanzienlijk wordt opgevoerd. Sinds drie maanden is er voor de financieel deskundige zij-instromers een speciale opleiding om ze bij te scholen tot rechercheur.

"Er zijn honderd financiële functies beschikbaar voor de strijd tegen de georganiseerde misdaad", vertelt commissaris Frederik Jansen, manager van het programma Financieel Economische Criminaliteit (FinEC) dat de politie heeft gelanceerd. "Daarvan zijn ruim zestig vacatures vervuld. Er zijn dus nog tientallen financieel specialisten nodig bij de politiekorpsen."

"Dat kunnen er nog meer worden de komende jaren, want de strijd tegen de georganiseerde misdaad is succesvol tot nu toe. In de vijf regio's waar we zijn begonnen met het programma Financieel Economische Criminaliteit is de hoeveelheid in beslag genomen crimineel vermogen toegenomen van drie miljoen euro tot 25 miljoen euro. Elke financieel specialist die we hebben aangetrokken en opgeleid, heeft zich in deze regio's gemiddeld een keer of zeven terugverdiend. Er is een enorme focus op het afpakken van crimineel vermogen."

De vraag naar financieel talent is ingegeven door de wetenschap dat georganiseerde misdaad sterk financieel gedreven is. Om hier succesvol tegen te kunnen optreden, is financiële expertise nodig die de politie onvoldoende in huis heeft. "Financiële delicten hebben vaak niet de hoogste prioriteit bij de politie", aldus Alfred van de Pol, communicatieadviseur van het programma Financieel Economische Criminaliteit. "Deed je aangifte als slachtoffer, dan werd je vaak doorverwezen naar je verzekeringsmaatschappij. Dat gaat sterk veranderen want de politie wil niet langer dat misdaad loont. Financiële delicten krijgen een hogere prioriteit."

De politie werft niet alleen accountants, maar ook bankiers, makelaars en financieel analisten. Een overzicht van de financiële vacatures bij de diverse politiekorpsen leert dat er vraag is naar specialisten over faillissementsfraude, verzekeringsfraude en elektronisch bankieren. De belangstelling onder financiële specialisten is groot, zegt Jansen.

"Specialisten met vele jaren ervaring in een wereld waar het om geld draait, melden zich en willen overstappen naar werk met een duidelijker maatschappelijke zingeving. Maar er zijn ook jongeren die kiezen voor de zekerheid van de publieke sector of altijd al graag bij de politie wilden werken." Voor beginners is geen plaats, want de politie zoekt vooral hoger opgeleiden met gedegen kennis en ervaring en een breed netwerk.

Jansen beaamt dat een politiesalaris doorgaans lager is dan in de financiële sector. "Maar het salaris van financieel specialisten is bij de politie afgestemd op opleiding en ervaring. Bovendien maken financieel specialisten de overstap niet vanuit beloningsperspectieven, maar vanuit de maatschappelijke betekenis van het werk en het interessante werk. Vaak vinden ze rechercheonderzoek heel spannend."

Sinds drie maanden is er bij de Politieacademie in Apeldoorn een speciale opleiding voor de financiële zij-instromers. "Deze mensen worden opsporingsambtenaren", zegt Jansen. "Zij moeten weten welke juridische bepalingen daarvoor gelden, bijvoorbeeld bij aanhouding, ondervraging en huiszoeking. Tot nu toe merken wij dat de meeste financieel specialisten slagen in dit vak. Maar we hanteren dan ook een zware selectieprocedure."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.