Nieuws

Nederlandse beleggersclub daagt PwC inzake Madoff

Beleggersorganisatie Deminor bereidt een miljoenenclaim voor tegen PwC. Dit vanwege de vermeende nalatigheid van PwC bij de fraude rond het beleggingsconcern van Bernard Madoff. De hoogte van de claim is nog niet bekend, maar het zou om tweehonderd miljoen euro kunnen gaan, de schade die de beleggers opgelopen zouden hebben.

Dit meldde de Amsterdamse krant Het Parool zaterdag. Deminor verwijt PwC nalatigheid bij fondsen die belegden in de maatschappij van Madoff, de zogenaamde feeder funds. Het gaat met name om de PwC's rol van controlerend accountant van fondsen van de Fairfield Greenwich Group. Die wordt gezien als de grootste belegger in Madoffs beleggingsmaatschappij. 

Volgens het Parool vormden de beleggingen bij Madoff vrijwel de enige inkomstenbron van Fairfield. "Gezien de nauwe verbondenheid tussen Madoff en Fairfield had het op de weg van PwC gelegen om nader onderzoek te doen naar de financiële huishouding en de omgeving van Fairfield", aldus Deminor. 

"PwC had er in elk geval niet klakkeloos op mogen vertrouwen dat overzichten van de activa op de balansen van Fairfield, die werden gevoed door informatie die rechtstreeks van Madoff afkomstig was, waarheidsgetrouw waren, zonder zelf te verifiëren of deze activa daadwerkelijk hebben bestaan." 

Deminor vertegenwoordigd ongeveer zevenhonderd Nederlandse beleggers die 200 miljoen euro verloren door Madoff. Eerder heeft Deminor al een tuchtklacht ingediend tegen PwC inzake de affaire Madoff. Vorig jaar nam de organisatie ook maatregelen tegen het bedrijf Citco, dat de administratie voor Fairfield-fondsen voerde. Dit proces werd afgelopen zomer afgebroken omdat Deminor de aanklacht introk.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.