Nieuws

'Grote vraag naar outsourcing wettelijke controles'

Lansigt Accountants gaat zich via dochteronderneming Audit en Co richten op het uitvoeren van de wettelijke controle voor klanten van andere accountants- en administratiekantoren. Volgens directeur Martin van Beelen van Audit en Co is deze markt zo lucratief dat er nog plaats is voor nieuwkomers.

Met Audit en Co begeeft Lansigt zich eveneens op het terrein van outsourcing van de wettelijke controle. Op 11 oktober 2011 is de officiële presentatie van de nieuwe organisatie. "Alleen al in een deel van de Randstad zijn er meer dan honderd kantoren die de wettelijke controle niet zelf kunnen of willen uitvoeren", zegt Van Beelen. "De totale markt in Nederland is een veelvoud daarvan." 

"Veel van deze kantoren hebben wel drie of meer klanten die controleplichtig zijn. Kleine accountantskantoren en administratiekantoren kunnen dat doorgaans niet zelf en voor hen is het niet rendabel om voor die paar klanten de expertise in huis te halen of op te zetten." 

Lansigt is met het initiatief Audit en Co niet het eerste kantoor dat de wettelijke controle uitvoert voor kantoren zonder Wta-vergunning. Onder andere Audit Services Holland, Extendum Audit en SMA Accountants zijn eveneens actief in outsourcing van de wettelijke controle. 

Kenmerkend voor outsourcing van de wettelijke controle is dat klanten van andere kantoren niet worden overgenomen. De outsourcers voeren slechts de controle van de jaarrekeningen uit van de desbetreffende klanten. De kantoren zelf blijven hun diensten verlenen op het gebied van fiscaliteit, administratie en advies. "Wel is het mogelijk dat werknemers van kantoren die ons inhuren deel uitmaken van het controleteam", zegt Van Beelen. "Het is een gezamenlijk optreden, daar hebben kantoren ook behoefte aan. Dat willen kantoren vaak, zeker als zij met stagiairs werken. Die moeten in staat worden gesteld om te werken aan controleopdrachten." 

Voorlopig is de markt voor outsourcing van de wettelijke controle nog groot genoeg voor nieuwkomers, denkt Van Beelen. "We zien de andere aanbieders als concullega's. We zullen elkaar zeker tegenkomen, concurrentie is goed en dat houdt je scherp en vereist kwaliteit."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.