Nieuws

Minder accountants in Top 200 invloedrijkste Nederlanders

Werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes (VNO-NCW) is in 2011 de invloedrijkste Nederlander. Net als in 2010 staat hij op één in de jaarlijks gepubliceerde Volkskrant Top 200. De lijst telt dit jaar zes accountants (allen RA), twee minder dan vorig jaar.

In de Volkskrant-lijst van 2011 is Jos Nijhuis van deze zes de invloedrijkste (op nummer 29). Oud-PwC-voorzitter Nijhuis is al enkele jaren baas van Schiphol en tevens commissaris van SNS Reaal een lid van de raad van toezicht van Het Nationale Ballet. 

Een paar plaatsen lager (35) staat de nummer twee, Jaap van Manen, die vorig jaar onder de accountants nog de grootste stijger was. Voormalig PwC-partner Van Manen is onder meer lid van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code en sinds per 1 januari 2011 commissaris bij de Nederlandsche Bank. Verder is hij bestuurder van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (onder leiding van Pieter van Vollenhoven) en toezichthouder van het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen. 

Twee RA's die voorheen nog wel waren vertegenwoordigd verdwenen het afgelopen jaar uit de Top 200. 

Kees van der Waaij, vorig jaar nog als tweede accountant op nummer 32, vertrok in april 2011 als directievoorzitter van Unilever Nederland en verloor daarmee zijn positie in de lijst. 

En ook multicommissaris en oud-cfo van SHV Holdings Henk Scheffers, in 2011 in de jaarlijkse commissarissenlijst van Accountant genoteerd op vier en in de lijst van machtigste commissarissen van Management Scope op achttien, valt in de netwerkanalyse van de Volkskrant nu buiten de boot (in 2010 nog op 170). 

Niet alleen zijn er nu twee accountants minder in de lijst dan in 2010, maar van de zes die nog wel in de lijst zijn vertegenwoordigd staan er vier nu lager dan in 2010. Alleen Arie Brienen, directeur van Jaarbeurs Utrecht, en KPMG-baas Herman Dijkhuizen - de enige in de lijst die nog actief is in het openbaar beroep - klommen in de rangorde, respectievelijk met twaalf en 38 plaatsen. 

Opvallend is ook de afwezigheid in de lijst van Aegon-cfo Jan Nooitgedagt, oud-voorzitter van Ernst & Young. 

Op één in de lijst staat zoals gezegd VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes. Scheidend bestuursvoorzitter Hans Wijers van Akzo Nobel volgt op twee (vorig jaar nog op vijf). SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan (tevens lid van de raad van advies van het NIVRA) zakte van een tweede naar een derde positie. Zowel in 2007, 2008 als 2009 stond Rinnooy Kan als hoogste genoteerd. 

De lijst rangschikt de de invloedrijkste bestuurders uit een door de Volkskrant opgebouwde database van bijna 23 duizend personen en functies. Hoe hoger op de lijst, hoe groter de kans dat iemand invloed kan uitoefenen op het regeringsbeleid. 

De RA-lijst anno 2011 (tussen haakjes de positie in 2010): 

29 (21)            Jos Nijhuis, president-directeur Schiphol 35 (33)            Jaap van Manen, PwC-partner en hoogleraar 66 (78)            Arie Brienen, directeur Jaarbeurs Utrecht 67 (53)            Kees Storm, oud-Aegon topman. 142 (180)        Herman Dijkhuizen, bestuursvoorzitter KPMG 167 (145)        Ben van der Veer, oud-bestuursvoorzitter KPMG 

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.