Nieuws

Deloitte sluit zich aan bij Tuacc

Deloitte sluit zich aan bij Tuacc, de groep accountants die hervormingen in het vak wil doorvoeren. Voortrekker Barbara Majoor van Deloitte mobiliseert accountants binnen de organisatie voor actieve deelname. "We zijn nu met een groep van tien tot vijftien enthousiaste accountants binnen Deloitte."

"De manier waarop Tuacc het debat over het vak organiseert, past bij de hedendaagse manier waarop professionals onderling communiceren", zegt Barbara Majoor, partner van Deloitte en hoogleraar accountancy bij Nyenrode Business Universiteit. "Vooral bij jongeren gebeurt dat vaak in alternatieve structuren. Jonge professionals weten wel iets van AFM-rapporten en NBA-initiatieven, maar ze zijn vooral bezig met hun studie en met hun eigen ideeën." 

"Communiceren binnen Tuacc is een manier om hen mee te nemen in discussie, vandaar mijn betrokkenheid. Wil je met jonge accountants in gesprek raken, dan is het belangrijk om je bij hen aan te sluiten." De stap naar Tuacc komt naar buiten nadat Ernst & Young bekend maakte zich in de persoon van partner Wolfgang Paardekooper bij Tuacc aan te sluiten. 

Binnen Deloitte probeert Majoor accountants te mobiliseren om actief mee te doen met Tuacc. "Ik heb een oproep gedaan binnen Deloitte om mee te doen met Tuacc. Het hoeven heus niet alleen partners te zijn die meedoen, het is vooral de bedoeling om ook jonge accountants te bereiken. Ze hebben een eigen visie, die moeten ze ventileren. We zitten nu op een groep binnen Deloitte van tien tot vijftien enthousiaste mensen. Meer hoeft eigenlijk ook niet, want er moet een goed evenwicht zijn van de verschillende groepen binnen Tuacc en dus zeker geen streven naar dominantie binnen Tuacc." 

"Ik denk dat het belangrijk is om nu de mensen mee te krijgen. Dit is het momentum, mede veroorzaakt door de crisis. De hele maatschappij is gaan bewegen en vraagt om antwoorden, niet alleen van financiële aard. Mensen willen weten waar ondernemingen voor staan. Iedereen moet zich op die vraag herijken, ook de accountant. Dat vraagt om leiderschap." 

"Daarom vond ik de laatste bijeenkomst van Tuacc zo interessant, want die ging over leiderschap. Eerst was ik bang dat het een vaag thema zou zijn, maar het tegendeel is het geval. Kiezen waar je wil staan in de toekomst, de stappen die je daarvoor gaat maken en de afstemming daarover met de maatschappij, daar gaat het over." 

"Binnen de accountancy merk je dat we antwoorden moeten geven op deze vragen. Onze rol in de samenleving bestaat uit meer dan alleen controlewerk, het gaat ook om waarden en normen. Ook binnen Deloitte wordt de discussie hierover gevoerd. De ideeën die we zelf ontwikkelen willen we graag inbrengen, ook dat is een reden om deel te nemen aan de debatten van Tuacc. De gedachtevorming zal zeker leiden tot concrete voorstellen waarvan ik hoop dat ze door de bestaande gremia zoals die van het NBA zullen worden opgepikt." 

De komende tijd zijn de accountants van Deloitte nadrukkelijk aanwezig bij de bijeenkomsten van Tuacc, belooft Majoor. "Ja, aanvankelijk hadden een aantal van onze accountants nog wel wat schroom om zich bij Tuacc aan te sluiten. Maar daar help ik ze wel overheen, iedereen mag een eigen geluid laten horen. Dat is onderdeel van de discussie en die willen we allemaal heel graag."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.