Nieuws

Simulaties jaarrekeningcontroles voor AA-trainees

Om voor AA-trainees tegemoet te komen aan de problematiek met controleopdrachten heeft het NOvAA-bestuur van de Commissie Eindtermen Accountantsopleiding toestemming gekregen om simulaties van jaarrekeningcontroles te ontwikkelen. Een stuurgroep is hier nu mee bezig.

In een artikel in het septembernummer van Accountant schetsen diverse betrokkenen de achtergronden van een en ander. 

Iedere AA-trainee moet tijdens zijn praktijkopleiding minimaal twee volledige controleopdrachten uitvoeren op het niveau van een beginnend beroepsbeoefenaar. Nogal wat mkb-accountantskantoren hebben geen of slechts enkele controleopdrachten in de portefeuille. Vaak zijn het controleopdrachten die weinig complex van aard zijn. 

Anne-Marike van Arkel, algemeen directeur NBA: "Door twee simulaties van jaarrekeningcontroles te ontwikkelen, helpen we veel AA-trainees op een goede manier door hun praktijkopleiding heen. Trainees hoeven door gebrek aan controleopdrachten nu geen vertraging meer op te lopen of zelfs te stoppen met hun opleiding." 

Het controleren van jaarrekeningen draagt, ook voor accountants die later niet of weinig zullen controleren, bij aan het ontwikkelen van een ook bij andere werkzaamheden belangrijke professioneel-kritische beroepshouding, zo is de gedachte achter dit opleidingsonderdeel. Daarnaast voeren AA's nog steeds relatief veel (beperkte) assurance-opdrachten uit, zoals vrijwillige controleopdrachten en beoordelingsopdrachten. 

De NOvAA heeft de ontwikkeling van de jaarrekeningsimulaties uitbesteed aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). De HAN maakt op haar beurt weer gebruik van de diensten van Full Finance. 

Jeroen Buchel, hoofd afdeling Educatie & Praktijkopleidingen van de NBA: "Dit initiatief zal meer AA-trainees de mogelijkheid bieden de vereiste controle-ervaring op te doen. De doorstroom in de Praktijkopleiding AA zal hierdoor worden bevorderd. Dat is een goede zaak." 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.