Nieuws

Accountants dalen in Top 100 topcommissarissen

De Top 50 van topcommissarissen in Nederland telt nu vier registeraccountants, twee minder dan een jaar geleden. Kees Storm scoort nog steeds het hoogst, maar net als de andere RA's zakte ook hij een aantal plaatsen. Twee RA's drongen voor het eerst door tot de bovenste honderd.

In de nieuwste ranglijst van 'Machtigste commissarissen' van zakentijdschrift Management Scope, staat Frans Cremers (oud-cfo van VNU) op nummer één. Het is de eerste keer dat niet een oud-ceo maar een voormalig financieel topman de hoogste positie inneemt.

Cremers is wel financieel specialist maar geen RA. De hoogst genoteerde RA is, net als in de Top 50 van vorig jaar, voormalig Aegon-topman Kees Storm. Hij is commissaris bij onder meer KLM, Pon Holdings, Unilever, Aegon en Anheuser-Busch InBev.

Storm is de enige accountant bij de bovenste tien. Oud-KPMG-baas Ben van der Veer, vorig jaar nog op nummer negen, daalde naar een zestiende plaats. Dit past in het algehele beeld, waarbij RA's, die vorig jaar juist waren opgeklommen in de ranglijst, vrijwel zonder uitzondering een fors aantal plaatsen zakten.

De oorzaak daarvan is niet geheel duidelijk en lijkt voor een belangrijk deel te worden verklaard door een vergeleken met vorig jaar iets veranderde weging van de beklede functies.

Rob Ruijter, vorig jaar nog op 45 met functies bij ASM International en (nog steeds) Wavin en Unit 4, verdween geheel uit de top 100.

Twee andere registeraccountants maken daarentegen voor het eerst hun opwachting in de ranglijst.

De hoogst geklasseerde nieuwkomer is Robert van der Meer, voormalig bestuurder van Aegon en Fortis. Hij staat op 76 met commissariaten bij onder meer BNP Paribas OBAM, KasBank, Corio en Robein Leven.

Oud-PwC-voorzitter en huidig Schiphol-baas Jos Nijhuis komt binnen op 96. Zijn belangrijkste toezichtfuncties zijn commissariaten bij SNS Reaal en Aeroports de Paris.

De Top-100 Machtigste Commissarissen van Nederland is een jaarlijks onderzoek van Management Scope. Een commissaris komt in aanmerking voor de Top-100 als hij twee of meer functies bekleedt als bestuurder of commissaris bij de belangrijkste ondernemingen van Nederland (zie voor nadere uitleg de toelichting bij de ranglijst). Als peildatum is 31 oktober 2011 aangehouden.

De RA's in de Top 100 van machtigste commissarissen, met hun belangrijkste posities (31 oktober 2011; tussen haakjes positie vorig jaar; v = voorzitter):

8 (4) Kees Storm (ex-ceo Aegon), KLM (v), Pon Holdings (v), Unilever, Aegon, Anheuser-Busch InBev, Baxter, Ahold,

16 (9) Ben van der Veer (ex-bestuursvoorzitter KPMG), Aegon, TomTom, Reed Elsevier, FrieslandCampina, Siemens Nederland

23 (18) Henk Scheffers (ex-cfo SHV), Wolters Kluwer, BAM Groep, Aalberts (v), FrieslandCampina, Aon Nederland

45 (29) Herman Hazewinkel (ex-vicevoorzitter Volker Wessels), TKH Group (v), Schiphol Group, Boskalis, Zeeman Groep.

76 (-) Robert van der Meer (ex-bestuurder Fortis), BNP Paribas OBAM, KasBank, Corio, Robein Leven.

82 (35) Robert-Jan van de Kraats (cfo Randstad), Ordina, SNS Reaal

96 (-) Jos Nijhuis (ceo Schiphol), SNS Reaal, Aeroports de Paris.

Kees Storm, Ben van der Veer en Jos Nijhuis figureerden ook in de Top 200 van machtigste Nederlanders die de Volkskrant in november 2011 publiceerde, op respectievelijk plaats 67, 167 en 29. Die lijst komt overigens tot stand op basis van heel andere criteria.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.