Nieuws

'Dit voorjaar ook gratis boekhouden in Nederland'

Gratis boekhouden zal nog komend voorjaar ook in Nederland worden geïntroduceerd. Diverse partijen zijn hiermee bezig. Hiermee volgt ons land een voorbeeld uit Canada. "Gratis boekhouden gaat de norm worden."

Dit stelt Jan Wietsma, die bij een aantal initiatieven voor gratis boekhouden is betrokken. Wietsma is als adviseur strategie, visie en innovatie verbonden aan het bureau Full Finance. "Ik kan in dit stadium geen namen noemen. Maar het gaat om een accountantskantoor en er is ook een aantal administratiekantoren dat gratis boekhouden wil gaan aanbieden. Verder is er een groep voormalige bankiers die met een gelijk aanbod gaat komen."

De berichtgeving volgt op nieuws uit Canada van het kantoor Wave Accounting, dat de boekhouding voor kleine bedrijven gratis verzorgt. "Dit gaat een hele grote ontwikkeling worden", schetst Wietsma. "Dankzij nieuwe technologieën is er voor de invoer van financiële data nauwelijks menselijke handeling meer nodig. Tegelijkertijd leveren de ingevoerde data steeds nauwkeuriger informatie op."

Het is de aanbieders van gratis boekhouden vooral te doen om deze data die geautomatiseerd beschikbaar komen. "Die de basis vormen voor adviestrajecten", vervolgt Wietsma. "Het gaat niet alleen om gedetailleerde informatie van bedrijven zelf, maar ook om benchmarks die met behulp van deze informatie mogelijk worden."

"Deze ontwikkeling zal een verandering in de hele branche betekenen. Ik verwacht dat de omslag die dit jaar gaat plaatsvinden, heel snel grote effecten zal krijgen. Gratis boekhouden gaat de komende jaren een norm worden. Daarbij moet wel worden aangetekend dat dit uiteindelijk wordt gefinancierd met aanvullend advies of andere vormen van dienstverlening."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.