Nieuws

Vastgoed beter waarderen

Het Platform Taxateurs en Accountants (PTA) heeft afgelopen dinsdag haar rapport 'Goed gewaardeerd vastgoed - 27 aanbevelingen voor taxeren en taxatierapporten' aangeboden aan de NBA.

Het platform is begin dit jaar op initiatief van de NBA opgericht. Het platform is een vervolg op NBA-Publieke Managementletter 'Zeg waar het op staat' van juni 2011 over de groeiende leegstand van kantoren en winkels. Die leegstand heeft grote gevolgen voor de taxatie van vastgoed.

Het platform doet in zijn rapport 27 aanbevelingen voor het uitvoeren van taxatieopdrachten, onderverdeeld in vijf categorieën. Het gaat hierbij om aanbevelingen over:

  1. de onafhankelijkheid van de taxateur;
  2. het opleidingsniveau van de taxateur;
  3. de vastlegging van de verantwoordelijkheden van de taxateur en de opdrachtgever;
  4. de werkzaamheden en de rapportage van de taxateur, zoals de minimaal uit te voeren werkzaamheden, de mogelijk te hanteren methoden en de gevoeligheidsanalyse;
  5. het bevorderen van een kwalitatief beter taxatieproces.

De aanbevelingen moeten leiden tot verbetering van het taxatieproces en het opstellen van transparantere taxatierapporten zodat gebruikers van die rapporten (vastgoedeigenaren, beleggers, banken, accountants en toezichthouders) meer waarde daaraan kunnen ontlenen.

Het rapport is bedoeld als consultatiedocument, maar de aanbevelingen kunnen volgens het platform al direct leiden tot herinrichting van taxatierapportages. De NBA publiceert het rapport op haar website, verwelkomt reacties en zal het ook ter consultatie aanbieden aan diverse belanghebbenden. De consultatietermijn sluit 24 november 2012.

» Download het rapport 'Goed gewaardeerd vastgoed - 27 aanbevelingen voor taxeren en taxatierapporten'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.