Nieuws

Adviescommissie accountancyonderwijs: oriëntatie oob of mkb

De Adviescommissie Herziening Eindtermen heeft haar rapport over de herziening van de theoretische eindtermen van de accountantsopleidingen aangeboden aan de Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA).

De CEA heeft deze commissie onder voorzitterschap van Roger Dassen ingesteld om over de herziening van de eindtermen geadviseerd te worden. De reden hiervoor is dat CEA periodiek de eindtermen wil herzien, zodat de vakbekwaamheidseisen van accountants blijven aansluiten bij de beroepspraktijk en de verwachtingen van gebruikers van accountantsdiensten. 

De wettelijke taak van CEA is om de eindtermen voor de accountantsopleidingen vast te stellen en er op toe te zien dat die worden gerealiseerd. 

De commissie heeft richtinggevende uitspraken gedaan over de opzet, inhoud, het niveau en de omvang van de toekomstige eindtermen, en heeft hierbij rekening gehouden met de aansluiting tussen theoretische eindtermen en eindtermen voor de praktijkopleidingen en de aansluiting met internationale beroepsontwikkelingen. 

De belangrijkste adviezen van de commissie betreffen: 

  • het definiëren van eindtermen voor een 'common body of knowledge' die zien op de algemene certificerende functie die accountants mogen vervullen;
  • het vaststellen van eindtermen voor een tweetal oriëntaties die specifiek aansluiten bij de rolvervulling van de desbetreffende accountants in de markt: audit en mkb-advies (mkb-oriëntatie) voor de AA-opleiding en audit inclusief oob-bevoegdheid (oob-oriëntatie) voor de RA-opleiding;
  • het ontwikkelen van een systeem van specialisaties voor accountants die in een bepaald marktsegment of -sector werkzaam zijn.

Het rapport van de commissie is aan CEA aangeboden. CEA legt nu het rapport voor commentaar aan relevante stakeholders voor en zal mede op basis daarvan een definitief standpunt bepalen en vervolgens een vervolgcommissie instellen die de nieuwe eindtermen zal gaan opstellen. 

Reacties op de rapportage zijn tot uiterlijk 25 januari 2013 welkom op het mailadres van CEA: info@ceaweb.nl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.