Nieuws

Minister dreigt met vervolging top Amarantis

Het zaterdag, 1 december 2012, uitgelekte onderzoeksrapport over scholengroep Amarantis leidt tot een stortvloed aan geschokte reacties. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs dreigt met strafrechtelijke vervolging van de Amarantis-top. Controlerend accountant Deloitte is ook onderwerp van onderzoek.

Hoewel het officiële onderzoeksrapport naar de ondergang van Amarantis pas vandaag verschijnt, barstten de reacties dit weekend los na een voorpublicatie in de Volkskrant. In de krant wordt uitgebreid verteld hoe de top van Amarantis zich te buiten ging aan zelfverrijking. 

Officiële reacties zijn er nog niet, maar dat weerhield politici er niet van om te reageren, zei het soms met slagen om te arm. Minister Bussemaker van onderwijs noemde het uitgelekte rapport "zeer ernstig". 

Tegen het televisieprogramma Nieuwsuur van de NOS vertelde zei dat de top mogelijk strafrechtelijk zal worden vervolgd. "Als ook maar de helft ervan waar is, hebben de bestuurders een groot probleem met mij." 

De Volkskrant schrijft dat de onderzoekscommissie die de ondergang van Amarantis onderzocht, aanwijzingen heeft gevonden voor zelfverrijking, belangenverstrengeling en financiële onregelmatigheden. Amarantis is een scholengroep die via fusies uitgroeide tot 30.000 leerlingen. Het hoofdkantoor had een vestiging op de Zuidas in Amsterdam. De scholengemeenschap werd deze zomer na een reddingsoperatie opgesplitst.

De Volkskrant schrijft verder dat de ondergang van Amarantis een trage val was waar iedereen naar keek, maar waar niemand wat aan deed. "De raad van toezicht, het college van bestuur, de onderwijsinstellingen en tot slot het ministerie: ze zagen de moloch langzaam afglijden, maar grepen niet in." 

Deloitte wordt verweten dat zij jaar na jaar de jaarstukken goedkeurde, terwijl de financiën in werkelijkheid veel minder rooskleurig waren dan het bestuur suggereerde, zo zou de onderzoekscommissie hebben geconcludeerd. 

Ongunstige posten werden buiten de boeken gehouden, waardoor de instelling gezonder leek dan zij was. "Het was beter geweest als Deloitte de raad van toezicht hierop had gewezen", zo citeert de krant het rapport van de onderwijscommissie. 

Deloitte liet vanmorgen in een voorlopige reactie het volgende weten: "We kennen het complete rapport niet, maar dat zullen we gaan bestuderen. Daarnaast laten wij weten dat Deloitte haar audit-werkzaamheden voor Amarantis volledig in lijn met de wet- en regelgeving heeft verricht." 

Overige betrokkenen hebben nog geen officiële reacties laten weten. De onderzoekscommissie schrijft op haar website nog geen woord hierover. Hetzelfde geldt voor het ministerie van onderwijs en Amarantis zelf.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.