Nieuws

'Binnen enkele maanden voorstel voor overgang op IFRS'

De Securities and Exchange Commission (SEC) komt binnen enkele maanden met een voorstel dat de overgang naar International Financial Reporting Standards (IFRS) voor beursgenoteerde ondernemingen in de Verenigde Staten moet regelen.

Dat zei chief accountant James Kroeker van de Amerikaanse beurstoezichthouder gisteren tijdens een bijeenkomst van de IFRS Advisory Council in London.

Volgens Kroeker heeft het proces dat moet leiden tot invoering van IFRS in de Verenigde Staten vertraging opgelopen doordat de SEC veel tijd heeft moeten besteden aan de Dodd-Frank Act, de financiële hervormingswet die werd aangenomen na de financiële crisis van 2008.

Maar ook de convergentie van IFRS met de Amerikaanse verslaggevingsregels, die worden opgesteld door de Financial Accounting Standards Board (FASB), nam meer tijd in beslag dan gedacht.

In november 2008 kwam de SEC al met een 'roadmap' voor de overgang naar IFRS.

Kroeker verwacht in de komende maanden met een voorstel te kunnen komen. Hans Hoogervorst, voorzitter van de International Accounting Standards Board (IASB), de opsteller van de IFRS-regels, is blij met de toezegging van Kroeker. "It was a very solid and confidence-boosting statement. I think they are on the right track", aldus Hoogervorst tegenover persbureau Reuters.

De IASB-voorzitter wil, om de Amerikanen gerust te stellen dat de FASB een flinke vinger in de pap krijgt bij de ontwikkeling van de standaarden, een ‘multilateraal mechanisme' in het leven roepen, waarbij nationale standard setters vanaf het begin van het regelgevende proces zijn betrokken. "If we only have informal bilateral relations... then the potential for chaos is massive", aldus Hoogervorst.

Kroeker zegt dat de Verenigde Staten niet uit is op een voorkeursbehandeling na de adoptie van IFRS, maar wil wel verzekerd zijn van een flinke stem in de ontwikkeling van IFRS-standaarden. "Multilateral agreement would be important and involvement early on would be critical."

Nadat Kroeker het voorstel aan de commissioners van de SEC heeft gepresenteerd volgt er waarschijnlijk een openbare consultatie, wellicht later dit jaar. Vervolgens zal de SEC stemmen over het voorstel.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.