Nieuws

Forensisch accountant mag zich verdedigen in persbericht

Forensisch accountant Jaap ten Wolde, die de burgemeester van Schiedam in een persbericht beschuldigde van laster, heeft niet tuchtrechtelijk verwijtbaar gehandeld. Ook al heeft het Openbaar Ministerie eerder besloten de burgemeester niet wegens laster te vervolgen. Dat heeft de Accountantskamer gezegd.

Ook op andere uitlatingen en op zijn onderzoek valt niets aan te merken. 

Wel is de accountant in een aanpalende zaak gewaarschuwd omdat hij geen wederhoor heeft toegepast en een deel van zijn oordelen een deugdelijke grondslag missen. 

Ten Wolde en zijn medewerkers onderzochten in 2011 of burgemeester Wilma Verver van Schiedam professioneel had gehandeld. Verder onderzochten zij de integriteit van de ambtelijke organisatie en de effectiviteit van de klokkenluidersregeling.

Daarvoor hebben de onderzoekers 28 interviews gehouden en gesproken met 25 anonieme melders. Op beide concept-verslagen van de twee interviews die Ten Wolde met haar hield, heeft de (toenmalige) burgemeester gereageerd. De burgemeester heeft bovendien de gelegenheid benut om te wijzen op eventuele onjuistheden in het document met feitelijke bevindingen. Het complete conceptrapport heeft de burgemeester echter niet ter inzage gekregen voordat het naar de gemeenteraad ging.

Nadat het rapport verschenen was heeft de burgemeester verschillende interviews gegeven aan de media. In die interviews geeft zij af op het onderzoek, waarvan het conceptverslag niet aan haar zou zijn voorgelegd.

Ten Wolde verdedigt zich vervolgens met een persbericht, waarin hij aankondigt aangifte wegens laster te doen tegen de inmiddels opgestapte burgemeester. Het Openbaar Ministerie gaat echter niet over tot vervolging. De oud-burgemeester dient daarop een klacht in tegen Ten Wolde. Daarin verwijt zij Ten Wolde onder meer dat hij haar belasterd heeft in het persbericht en geprobeerd heeft haar met een klacht de mond te snoeren.

Volgens de Accountantskamer heeft Verver destijds beweerd dat de onderzoeker geen hoor en wederhoor heeft toegepast. Bovendien heeft zij de integriteit van de onderzoekers in twijfel getrokken. Door daarop te reageren met een klacht en een enigszins onderbouwd persbericht heeft de accountant de grenzen van proportionaliteit en subsidiariteit niet overschreden. Dat Ten Wolde zonder succes aangifte heeft gedaan wegens laster doet daaraan niets af of toe.

Verder was Ten Wolde niet verplicht Verver vooraf te waarschuwen dat hij een persbericht zou uitbrengen. De Accountantskamer vindt ook niet dat Ten Wolde met de klacht en het persbericht het recht op vrije meningsuiting van Verver heeft geschonden. De klacht is daarom op alle onderdelen ongegrond. 

Ongegrond zijn ook de klachten van de burgemeester over de manier waarop Ten Wolde zich tegenover RTV Rijnmond heeft uitgelaten over het de burgemeester en de manier waarop hij het onderzoek heeft uitgevoerd. 

Ook de loco-secretaris c.q. clustermanager heeft een klacht ingediend tegen de onderzoeker. In deze zaak heeft de Accountantskamer Ten Wolde een waarschuwing opgelegd, omdat hij de klager niet tijdig en volledig heeft laten weten dat ook diens functioneren, handelen en nalaten zou worden onderzocht en beoordeeld. Bovendien was de opdracht en de uitgebrachte rapportage niet helder omlijnd omschreven, heeft de onderzoeker geen wederhoor toegepast en ontbreekt bij twee van de vier kritische beoordelingen een deugdelijke grondslag.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.