Nieuws

Tuchtrecht: AFM neemt klacht tegen Weyl-accountant over

SOBI heeft de klacht tegen de KPMG-accountant, die het frauderende vleesbedrijf Weyl controleerde, ingetrokken nadat KPMG een deel van de schade heeft vergoed. Omwille van het algemeen belang doet de Accountantskamer nu alsof de AFM de klacht heeft ingediend.

In een tussenbeslissing zegt de Accountantskamer dat er omwille van het algemeen belang redenen zijn om de behandeling van de klacht door te zetten. Die redenen zijn:

  • de vennootschap is failliet verklaard, nadat uit onderzoek is gebleken dat er sprake was van 'fake-facturen' en crediteuren te laag waren verantwoord;
  • de schade voor de financierende banken bedraagt tientallen miljoenen euro's;
  • de strafrechter heeft twee bestuurders van Weyl in 2012 veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen wegens valsheid in geschrift.
  • schuldeisers hebben in de faillissementen voor vele tientallen miljoenen euro's aan vorderingen ingediend.

Volgens de Accountantskamer zijn deze feiten van grote invloed op het vertrouwen in accountants. Het algemeen belang is zwaarwegend genoeg om verder te onderzoek of de verwijten aan de accountant terecht zijn. Nu SOBI de klacht heeft ingetrokken, moet de AFM de klacht overnemen.

De AFM bestudeert de uitspraak om te zien hoe zij daaraan invulling gaat geven. Een nadere reactie van SOBI en de AFM volgt nog.

UPDATE:
Reactie KPMG
KPMG is "zeer verbaasd" dat de Accountantskamer de klacht ontvankelijk vindt en voorstelt de behandeling van de klacht ambtshalve voort te zetten. "We wachten het vervolg van deze zaak met belangstelling af."  Het staat KPMG volgens woorvoerder Tommie Dijstelbloem "op dit moment niet vrij" om iets te zeggen over de vraag of de intrekking van de klacht voortvloeit uit een schikking.

Reactie SOBI
Volgens SOBI-voorzitter Pieter Lakeman is de klacht ingetrokken in het kader van een schikking, waarbij KPMG een deel van de schade van de klagers heeft vergoed. Wie de twee klagende ondernemingen zijn, wil hij niet zeggen. Lakeman vindt het "fantastisch" dat de behandeling van de zaak toch doorgaat.

» Zie ook de blog van Marcel Pheijffer over de zaak Weyl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.