Tuchtrecht

AFM neemt ingetrokken klacht over

De Accountantskamer laat de klacht tegen de controlerend accountant van Weyl Holding overnemen door de Autoriteit Financiële Markten.

Accountantskamer

Zaaknummers:
14/506 Wtra AK
Datum uitspraak:
30 oktober 2014
Oordeel:
n.v.t.
Maatregel:
n.v.t.
Status:
tussenbeslissing
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2014:101

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Weyl Beef Products en Weyl Holding in Enschede gaan failliet. De directeuren blijken nepfacuren te hebben gefabriceerd. Ook hebben zij de post crediteuren te laag verantwoord in de jaarrekening. Zij worden veroordeeld tot celstraffen wegens valsheid in geschrift. De banken en crediteuren blijven zitten met een schade van miljoenen.

SOBI en twee bedrijven dienen in februari 2014 een klacht in bij de Accountantskamer tegen de controlerend accountant die de jaarrekeningen van Weyl Holding over 2008 en 2009 heeft goedgekeurd.

Klacht

De accountant heeft goedkeurende accountantsverklaringen afgegeven bij de jaarrekeningen van Weyl Holding over de jaren 2008 en 2009, terwijl:

  • hij veertien frauderisicofactoren heeft genegeerd;
  • fouten in de jaarrekeningen niet heeft opgemerkt;
  • de aangewezen controlewerkzaamheden niet heeft gedaan. 

Oordeel

In deze tussenbeslissing verklaart de Accountantskamer de klacht ontvankelijk. Omdat de klagers de klacht eind augustus hebben ingetrokken, vervangt de kamer SOBI als klager door de AFM.

Ontvankelijkheid

Volgens de accountant zijn de klagers te laat met hun klacht. Volgens de Accountantskamer niet.

Of de accountant bij de controle van de jaarrekeningen in strijd heeft gehandeld met de regels kan een klager redelijkerwijs pas constateren als deze informatie heeft over de planning en uitvoering van de controles. De klagers hadden die informatie niet al vóór 28 februari 2011 ofwel meer dan drie jaar voordat zij de klacht indienden.

In het faillissementsverslag van 5 juli 2010 stellen de curatoren van Weyl Beef Products weliswaar vast dat de administratie de werkelijkheid niet correct weergaf en dat er desondanks goedkeurende accountantsverklaringen bij de jaarrekeningen waren afgegeven. Maar de informatie uit dat verslag en uit de publicaties daarover in de media was onvoldoende om te constateren dat de controles van de jaarrekeningen niet volgens de geldende regels waren gepland en uitgevoerd.

Voortzetting klacht

Aan de goedkeurende accountantsverklaringen konden de gebruikers een hoge mate van zekerheid ontlenen dat de jaarrekeningen over 2008 en 2009 van Weyl Holding geen afwijkingen van materieel belang bevatten, zoals afwijkingen ten gevolge van fraude of van fouten.

Kort na de goedkeurende accountantsverklaring van 25 maart 2010 is één van de belangrijkste dochtermaatschappijen van Weyl Holding failliet verklaard. Uit later onderzoek blijkt dat er ‘fake-facturen’ waren opgemaakt en dat de crediteurenpositie te laag was verantwoord. Volgens het faillissementsverslag bedroeg de schade voor de financierende banken tientallen miljoenen euro’s. In het verslag staat ook dat de accountant ondanks aanpassingen van de administratie al jaren een goedkeurende accountantsverklaringen had afgegeven.

In mei 2010 schreef de accountant aan de directie van Weyl Holding dat er aanwijzingen waren voor mogelijke onregelmatigheden bij de jaarrekening over 2009. Kort daarna werd de accountantsverklaring bij de jaarrekening over 2009 ingetrokken vanwege het vermoeden van fraude.

In landelijke dagbladen is veel aandacht besteed aan de fraude en de goedkeurende verklaringen. De Rechtbank Almelo/Overijssel heeft in mei 2012 gezegd dat er sprake was van onbehoorlijk bestuur in de vorm van valsheid in geschrift en het vervalsen van de boekhouding. Volgens de rechtbank was de onbehoorlijke taakvervulling een belangrijke oorzaak van de faillissementen. Dezelfde rechtbank heeft de twee directieleden in oktober 2012 veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen.

Uit de vonnissen blijkt dat schuldeisers vorderingen van vele tientallen miljoenen euro’s hebben ingediend.

Volgens de Accountantskamer zijn de genoemde feiten van grote invloed op het “in het algemeen gestelde en te stellen vertrouwen” in de accountant. Daarom is er een zwaarwegend algemeen belang om te onderzoeken in hoeverre de verwijten aan de accountant terecht zijn en de behandeling van de klacht voort te zetten.

In (artikel 30 sub a) van de Wet tuchtrechtspraak accountants staat dat de Accountantskamer de zaak bij een zwaarwegend algemeen belang na intrekking van de klacht verder kan behandelen alsof de klacht is ingediend door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM krijgt twaalf weken de tijd voor een reactie. De accountant moet binnen zes weken reageren op de AFM-reactie.

Meer informatie

Zie ook dit nieuwsbericht.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.