Nieuws

Nijboer (PvdA): 'Aanvullende wetgeving accountancy nodig'

De onafhankelijkheid moet beter verankerd, de focus op kwaliteit moet onlosmakelijk onderdeel uitmaken van de verdienmodellen en de accountantsverklaring moet meer oog hebben voor de risico's. Alleen dan keert het vertrouwen in de accountancysector terug.

Dat schrijft Tweede-kamerlid Henk Nijboer, woordvoerder Financiën voor de PvdA, op de website van zijn partij. Hij lichtte een en ander vandaag nader toe in het Financieele Dagblad en het WNL-televisieprogramma Vandaag de dag.

Nijboer doet zijn uitspraken in de aanloop naar 14 mei 2014. Dan debatteert de Tweede Kamer, op initiatief van de PvdA, over de toekomst van de accountancy. Vorige week stelde hij al Kamervragen naar aanleiding van de mogelijke fraude bij de bouw van het nieuwe KPMG-kantoor.

De veelheid aan incidenten en affaires rond accountants laat volgens Nijboer zien "dat de accountancy nog altijd met structurele problemen kampt". Gezien het maatschappelijk belang van de accountantsfunctie zijn volgens het Kamerlid verdere maatregelen nodig.

Allereerst moet de onafhankelijkheid en onberispelijkheid van accountants weer buiten kijf komen te staan. De interne controlemechanismen bij accountants schieten volgens Nijboer nu overduidelijk tekort. Voorstellen van AFM-bestuurder Gerben Everts om de onafhankelijkheid en invloed van de raad van commissarissen te vergroten "zijn een stap in de goede richting, maar zonder wettelijke basis te vrijblijvend", vindt Nijboer. "De PvdA wil de wettelijke bevoegdheden en taken van de raad van commissarissen om die reden aanpassen en de onafhankelijke en strenge interne controle op die manier versterken."

Ten tweede moet de focus van accountants op kwaliteit liggen, niet op winst. Hiervoor is wat de PvdA betreft een fundamentele discussie nodig over de partnerstructuur en het bijbehorende verdienmodel van accountants. In het FD van vandaag formuleert Nijboer het iets steviger: "De huidige partnerstructuur is niet meer houdbaar." In het WNL-televisieprogramma stelde hij vanmorgen dat de kwaliteitseisen in de wet moeten worden opgenomen.

En ten derde moet de verwachtingenkloof tussen publiek en accountants worden gedicht. De eerste twee punten zijn daarbij belangrijke stappen, maar er is meer nodig. Ook op dit punt wil Nijboer de wet aanpassen, zodat accountants "worden verplicht zich ook uit te spreken over de belangrijkste risico's voor de continuïteit van een organisatie. Ook moeten accountants aangeven hoe zij de controle vormgaven: wat is wel en niet onderzocht en op welke wijze?"

"In reactie op de motie van mijn hand geeft het kabinet aan dat er al ruimte is voor accountants om risico's beter te betrekken in hun oordeel. Maar het gaat erom dat accountants dit niet alleen kunnen, maar ook zullen doen. Op die manier geeft de accountantsverklaring meer informatie en kan de maatschappij zich een beter oordeel vormen over de gezondheid en risico's van een organisatie. Dat komt het vertrouwen in de sector en het economisch verkeer ten goede."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.