Nieuws

Onderzoek belastingfraude bouw KPMG-hoofdkantoor

Openbaar Ministerie en FIOD onderzoeken een joint venture van KPMG en een projectontwikkelaar in verband met mogelijke belastingfraude rondom de bouw van het nieuwe hoofdkantoor. Partner en oud-KPMG-bestuurder Jaap van Everdingen treedt terug uit al zijn functies in verband met de kwestie.

De rol van Van Everdingen als bestuurder van de aparte vennootschap wordt in het onderzoek betrokken.

Dat heeft KPMG vanmiddag zelf gemeld. Topman Jurgen van Breukelen wil dat dit bekend wordt. "Anders gaat dit ons verlammen", citeert NRC de KPMG-voorzitter.

Voor de bouw van het nieuw hoofdkantoor is in 2004 een aparte vennootschap opgericht, waarin twee partijen participeerden, KPMG (70%) en de projectontwikkelaar (30%). Volgens het Openbaar Ministerie (OM) worden de joint venture en de projectontwikkelaar verdacht van belastingfraude over 2009 en 2010 en valsheid in geschrift.

Het vermoeden is dat de vennootschap in haar aangiften ten onrechte kosten heeft opgevoerd waardoor de belastbare winst daalde. Daarnaast heeft een projectontwikkelaar vermoedelijk valse facturen opgemaakt. "Op deze wijze is mogelijk voor miljoenen euro's aan belasting ontdoken", aldus het OM.

Het onderzoek startte begin dit jaar. Eind februari zijn in het kader van het strafrechtelijk onderzoek doorzoekingen verricht. De FIOD doorzocht twee bedrijfspanden in Amstelveen, een bedrijfspand in Amsterdam, een bedrijfspand in de omgeving van Den Bosch en twee woningen in de omgeving van Den Bosch en Den Haag. Er is administratie in beslag genomen en beslag gelegd op vermogensbestanddelen van de projectontwikkelaar.

"Dit is een typisch voorbeeld van onze karaktertrek om onszelf te overschatten. Wij zijn geen projectontwikkelaar. Schoenmaker blijf bij je leest", citeert NRC topman Van Breukelen.

Het persbericht van KPMG over de zaak:

Fiscaal geschil ontwikkeling hoofdkantoor Amstelveen

Vanaf 2004 werd in Amstelveen het nieuwe hoofdkantoor van KPMG ontwikkeld en gerealiseerd. Hiervoor is een aparte vennootschap (KPMG Gebouw Amstelveen II B.V.) opgericht waarin twee partijen participeerden, in de aandelenverhouding KPMG 70% en de projectontwikkelaar 30%.

Recent is gebleken dat de Belastingdienst zich op het standpunt stelt dat deze vennootschap in 2010 (het jaar van de oplevering van het nieuwe kantoorpand) een onjuiste aangifte voor de vennootschapsbelasting heeft ingediend. De Belastingdienst heeft hiervan melding gemaakt bij het OM en het OM en de FIOD hebben deze kwestie in onderzoek. De verdenkingen richten zich op de aparte vennootschap en haar twee bestuurders.

Jaap van Everdingen (partner bij KPMG) is sinds 1 oktober 2010 één van de bestuurders van de aparte vennootschap. Op grond daarvan wordt ook zijn rol in het onderzoek betrokken. In het licht van deze ontwikkeling heeft hij besloten zijn posities binnen de KPMG organisatie te beëindigen en terug te treden als partner van KPMG.

Aan het onderzoek van het OM en de FIOD wordt volledige medewerking verleend.

KPMG heeft er alle vertrouwen in dat de maatregelen die recentelijk zijn aangekondigd om de topstructuur verder te versterken, zoals de benoeming van de externe adviseurs Jan Hommen en Jaap de Keijzer, zullen helpen om effectief te reageren op deze ontwikkelingen.

Bij het onderzoek zijn geen cliënten van KPMG betrokken en het beïnvloedt de dienstverlening niet. Na afronding van de onderzoeken van de autoriteiten en het reeds gestarte interne onderzoek zal KPMG nadere mededelingen doen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.