Nieuws

Vrijgesproken KPMG-bestuurder vond inval FIOD destijds ‘pure intimidatie’

Oud-KPMG-bestuurder Jaap van Everdingen, die recent ook in hoger beroep is vrijgesproken in de zaak rondom het Amstelveense KPMG-hoofdkantoor, noemt het optreden van het OM en de FIOD in 2014 "pure intimidatie".

Dat stelt Van Everdingen in het programma 'The Big Five' van BNR Nieuwsradio, dat dit keer het thema 'trial by media' heeft. Tegenover journaliste Diana Matroos stelt de oud-KPMG-bestuurder dat hij weliswaar tot twee keer toe is vrijgesproken, maar nooit meer "onbesproken" zal zijn door de kwestie.

Inval

Begin 2014 deed de FIOD zowel een inval in het kantoor van KPMG in Amstelveen, als bij Van Everdingen thuis. Volgens het Openbaar Ministerie zou bij de bouw van het KPMG-kantoor sprake zijn geweest van fraude, witwassen en valsheid in geschrifte. Het OM eiste uiteindelijk een celstraf van negen maanden tegen de KPMG-bestuurder.

In eerste aanleg werden Van Everdingen en andere verdachten al vrijgesproken en recent sprak ook het gerechtshof de betrokkenen in hoger beroep vrij. KPMG had altijd openheid betracht over de plannen rondom de bouw, verkoop en terughuur van het hoofdkantoor. Dat "strookt niet met een vooropgezet plan belastingfraude te plegen", aldus het hof.

Heftig

Volgens Van Everdingen was de actie van het OM destijds "disproportioneel", zeker omdat KPMG al jarenlang "een voorbeeldige relatie" had met de Belastingdienst. "De Belastingdienst had KPMG gewoon moeten bellen", stelt hij in het radioprogramma. Volgens de bestuurder was het OM destijds vooringenomen, voerde het een zero tolerance-beleid rondom fraude en was er sprake van tunnelvisie.

De inval in 2014 bij het kantoor en bij hem thuis noemt hij in het programma "pure intimidatie" en "buitengewoon heftig". Dat hij in de media werd afgeschilderd als "het vermeende brein achter een grootschalige fraude", noemt hij "vreselijk" en "ongepast". De impact op hemzelf en zijn gezin was groot.

Balkje

Zakelijk betekende de kwestie voor Van Everdingen bij KPMG door alle negatieve publiciteit "einde oefening", ook al was hij het langstzittende bestuurslid. Van Everdingen stond destijds vanwege de kwestie op de voorpagina van de Telegraaf met een zwart balkje voor de ogen en werd door de krant aangeduid als "Jaap van E.".

De betrokken journalisten wonnen een journalistieke prijs voor hun berichtgeving, maar schreven na zijn uitleg later wel genuanceerder over de kwestie. "Het creëren van ophef lijkt voor de media een verdienmodel te zijn geworden", stelt hij in het programma.

IQ en EQ

Hoewel KPMG zakelijk professioneel reageerde en in korte tijd een dossier over de zaak kon reconstrueren waarmee de aanklacht van het OM werd ontkracht, voelde Van Everdingen zich wel alleen staan na zijn gedwongen vertrek. "Accountants zijn van nature hele intelligente mensen; het IQ is sterk ontwikkeld, maar de EQ misschien minder sterk."

KPMG en enkele andere accountantskantoren waren begin 2014 veelvuldig negatief in het nieuws, wat zelfs een uitgebreid item in het programma De Wereld Draait Door opleverde. Uiteindelijk leidde het op aandringen van de politiek tot het verbeterplan voor de sector 'In het publiek belang', dat in september 2014 werd gepresenteerd.

BNR 'The Big Five': interview met Jaap van Everdingen

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.