Nieuws

Voormalig KPMG-topman Jaap van Everdingen en medeverdachten vrijgesproken

KPMG-topman Jaap van Everdingen is vandaag vrijgesproken van fraude rondom de bouw van het KPMG-hoofdkantoor.

Van Everdingen werd verdacht van het doen van onjuiste belastingaangifte en vermogensverschuiving. Dit zou volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn gebeurd rondom de bouw van het nieuwe KPMG-hoofdkantoor in Amstelveen. Het OM eiste eerder negen maanden celstraf tegen Van Everdingen.

De rechtbank van Amsterdam oordeelt dat er te weinig aanknopingspunten zijn voor de belastingfraude en dat er geen sprake is van valsheid in geschrifte. Het omvangrijke strafdossier bood "te weinig informatie" om strafbare feiten te bewijzen. 

Tegen de andere drie verdachten eiste het OM lagere straffen. De betrokken projectontwikkelaar hoorde zes maanden celstraf eisen, zijn mede-aandeelhouder 120 uur taakstraf of zestig dagen cel. De eis tegen de oud-financieel directeur van KPMG was een taakstraf van 180 uur. Ook deze medeverdachten zijn nu vrijgesproken van fraude. 

'Goede rechters'

Oud-bestuurder Van Everdingen stelde eind januari in een persoonlijk betoog dat hij door de affaire al vijf jaar zijn vak niet meer kan uitoefenen. Hij trad in het voorjaar van 2014 terug uit al zijn functies binnen KPMG.

Journalist Bart Mos van De Telegraaf laat op Twitter weten dat Van Everdingen na de uitspraak op de gang bij de rechtszaal zei dat wat hem betreft de hele zaak voorkomen had kunnen worden. "Ik ben vijf jaar lang buiten de maatschappij gezet. En dat alleen omdat de Belastingdienst destijds niet even contact heeft opgenomen om ons om uitleg te vragen", aldus Van Everink. Ook zei hij dat hij blij is "dat we goede rechters hebben in Nederland. Mijn vertrouwen in de overheid was namelijk helemaal verdwenen". 

Schikking KPMG

KPMG trof in 2017 een schikking met het OM, waarbij het accountantskantoor acht miljoen euro betaalde zonder schuld te erkennen. Topman Albert Röell zei destijds dat KPMG-gebouw Amstelveen II BV en de bredere KPMG-organisatie met de schikking "hun verantwoordelijkheid" in de zaak wilde nemen. "Wij betreuren ten zeerste dat de gang van zaken in de ontwikkeling van het nieuwbouwtraject heeft geleid tot twijfel over het handelen van KPMG-gebouw Amstelveen II BV in dit project."

Röell zei destijds met de schikking de kwestie achter zich te willen laten. "In 2015 heeft KPMG-gebouw Amstelveen II BV de aanslagen van de Belastingdienst volledig voldaan. Met het accepteren van het transactieaanbod van het Openbaar Ministerie, kunnen deze vennootschap en de bredere KPMG-organisatie deze kwestie achter zich laten. De verwijten van het Openbaar Ministerie en de omvang van deze transactie zijn pijnlijk voor ons. Wij willen hiermee deze bladzijde uit het verleden omslaan om ons verder te kunnen richten op de toekomst."

Het OM heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.