Nieuws

Oud-KPMG-bestuurder is ‘diep teleurgesteld in de Belastingdienst’

Oud-KPMG-bestuurder Jaap van Everdingen is “heel diep teleurgesteld” over de opstelling van de Belastingdienst, de Fiod en het Openbaar Ministerie (OM) in de zaak rondom het hoofdkantoor van KPMG. Volgens hem is KPMG destijds “een oor aangenaaid”.

Van Everdingen sprak zijn teleurstelling uit tijdens de tweede dag van de rechtszaak tegen hemzelf, een oud-stafdirecteur van KPMG en twee voormalige vastgoedpartners. De vier worden beschuldigd van belastingontduiking en valsheid in geschrifte bij de bouw van het huidige hoofdkantoor van KPMG in Amstelveen.

Volgens het FD is de oud-KPMG-bestuurder erg boos over de beschuldigingen aan zijn adres. De gekozen fiscale constructie bij de bouw van het kantoor was volgens hem ruim vooraf gedeeld met de fiscus. "Met een lange brief van belastingadviseurs van KPMG Meijburg en doorgerekend door accountants van KPMG."

Bij Van Everdingen stond naar eigen zeggen "totaal niet op de radar dat daar iets mis mee zou zijn". De fiscalisten van KPMG Meijburg zouden nog steeds achter de betreffende aangiften staan. Normaal gesproken had er volgens hem hooguit sprake kunnen zijn van een "belastingdispuut", in plaats van een inval door de Fiod.

Afgebrand

Van Everdingen betreurt het dat hij door de affaire al vijf jaar zijn functie niet kan vervullen. Hij trad in het voorjaar van 2014 terug uit het bestuur en als partner van KPMG en stelde te zijn "afgebrand in de kranten". Ook heeft de zaak KPMG als geheel grote schade berokkend, "terwijl de fiscus mij gewoon had kunnen bellen."

In de optiek van de oud-bestuurder had het kantoor "geen enkele winstambitie met deze transactie" en was die niet bedoeld om rijker van te worden. Wel erkent hij dat het vreemd is dat destijds door betrokken partijen verschillende aangiften zijn gedaan bij de Belastingdienst.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.