Nieuws

Oud-bestuurder KPMG ook in hoger beroep vrijgesproken van fraude

Voormalig KPMG-bestuurder Jaap van Everdingen is ook in hoger beroep vrijgesproken in een belastingfraudezaak rondom het KPMG-hoofdkantoor.

Volgens het Openbaar Minister zou bij de bouw van het huidige KPMG-kantoor in Amstelveen sprake zijn geweest van fraude, witwassen en valsheid in geschrifte. Het gerechtshof Amsterdam sprak projectontwikkelaar Fred Meijer en een dochteronderneming van KPMG  ook vrij.

In eerste aanleg werden Van Everdingen en andere verdachten ook al vrijgesproken. Het OM eiste in hoger beroep een celstraf van acht maanden tegen Van Everdingen en vijf maanden tegen Meijer. Tegen een dochteronderneming van KPMG (ontwikkelingsmaatschappij KPMG II), die de bouw regelde, was een boete geëist van 100.000 euro.

Verkapte winstuitkeringen

Van Everdingen en anderen zouden de kosten voor de inrichting van het nieuwe kantoor hebben aangemerkt als kostenpost, terwijl het volgens het OM om verkapte winstuitkeringen zou zijn gegaan. Ook zouden betalingen opzettelijk onjuist als kosten in de aangiften van KPMG zijn opgenomen om fiscaal voordeel te krijgen. Om dit te verhullen zouden valse facturen zijn opgesteld.

Het hof gaat hier echter niet in mee en stelt dat KPMG altijd openheid heeft betracht over de plannen. Dat "strookt niet met een vooropgezet plan belastingfraude te plegen". Wel was het beter geweest om bepaalde afspraken schriftelijk vast te leggen.  

Het huidige gebouw van KPMG in Amstelveen werd in 2010 opgeleverd. Dat KPMG een nieuw hoofdkantoor betrok vlak naast het 'oude' kantoor, was destijds aanleiding voor veel kritiek. Het oude kantoor werd in de jaren erna symbool voor de leegstand van veel kantoren. Inmiddels wordt het verbouwd tot appartementencomplex. 

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.