Nieuws

Vastgoedpartner KPMG maakte ‘fiscale ommezwaai’

De projectontwikkelaar die betrokken was bij de bouw van het KPMG-kantoor in Amstelveen heeft volgens de advocaten van oud-KPMG-topman Jaap van Everdingen een “fiscale ommezwaai” gemaakt, zonder KPMG te informeren.

Dat meldt het FD. De vastgoedman wilde volgens de advocaten van Van Everdingen zaken "zo goed mogelijk voor zichzelf regelen". KPMG koos er destijds voor de hoge kosten voor de aankleding van het hoofdkantoor in één keer van de winst af te trekken, om de rekening niet bij toekomstige partners neer te leggen. De projectontwikkelaar ontving een volgens het Openbaar Ministerie (OM) "buitensporige realisatievergoeding" van bijna dertien miljoen euro, om hem te compenseren voor het effect van de afschrijving ineens.

Die realisatievergoeding werd door KPMG volgens afspraak aangeduid als een kostenpost, die voor het kantoor aftrekbaar was en voor de projectontwikkelaar belast. Wat KPMG echter niet wist, aldus de advocaten van Van Everdingen, was dat de vastgoedman vervolgens een "winstuitkeringsroute" koos die hem een fiscaal voordeel van drie miljoen euro moest opleveren. Pas in 2013, toen de fiscus onderzoek deed naar een en ander, werd dit voor KPMG duidelijk.

Niet ontvankelijk

Volgens de advocaten van Van Everdingen moet de rechtbank het OM niet ontvankelijk verklaren, omdat onbevoegde belastingambtenaren meehielpen bij het onderzoek van de FIOD naar de zaak. Ook zouden OM en FIOD leiden aan "tunnelvisie".

Het OM eiste deze maand negen maanden onvoorwaardelijke celstraf tegen oud-KPMG-topman Van Everdingen. De betrokken projectontwikkelaar hoorde vijf maanden cel tegen zich eisen.

De uitspraak van de rechtbank is op 5 april.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.