Nieuws

OM eist 9 maanden cel tegen oud-KPMG-bestuurder

Het Openbaar Ministerie (OM) eist negen maanden celstraf tegen oud-KPMG-bestuurder Jaap van Everdingen, voor betrokkenheid bij mogelijke fraude rondom de bouw van het hoofdkantoor van KPMG in Amstelveen. De fiscus zou daarbij voor miljoenen zijn benadeeld.

Dat meldt  het Financieele Dagblad, dat de rechtszaak tegen Van Everdingen, een oud-financieel directeur van KPMG en twee betrokken vastgoedondernemers de hele week volgt. De eis van negen maanden onvoorwaardelijke celstraf motiveert het OM vooral vanwege de rol en positie van KPMG. "De firma en zijn accountants moeten één van de hoekstenen zijn van financiële integriteit", zo schrijft het FD.

Tegen de andere drie verdachten eist het OM lagere straffen. De betrokken projectontwikkelaar hoorde zes maanden celstraf eisen, zijn mede-aandeelhouder 120 uur taakstraf of zestig dagen cel. De eis tegen de oud-financieel directeur van KPMG is een taakstraf van 180 uur.  

Naar eigen zeggen heeft het OM rekening gehouden met de grote consequenties van de zaak voor de vier betrokkenen. Oud-bestuurder Van Everdingen stelde eerder deze week in een persoonlijk betoog  dat hij door de affaire al vijf jaar zijn vak niet meer kan uitoefenen. Hij trad in het voorjaar van 2014 terug uit al zijn functies binnen KPMG.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.