Nieuws

Oud-bestuurders KPMG voor de rechter in zaak rond bouw hoofdkantoor

Twee oud-bestuurders van KPMG en twee vroegere vastgoedpartners verschijnen deze week voor de rechter op beschuldiging van belastingontduiking en valsheid in geschrifte. Bij de bouw van het hoofdkantoor van KPMG zou de fiscus voor miljoenen zijn benadeeld.

De rechtszaak begint maandag met een inhoudelijke behandeling door het Openbaar Ministerie (OM). Het nieuwe KPMG-hoofdkantoor in Amstelveen werd via een sale and leaseback-constructie door KPMG zelf gerealiseerd. Voor de bouw werd in 2004 een aparte vennootschap opgericht, 'KPMG-gebouw Amstelveen II BV', waarin twee partijen participeerden: KPMG (70 procent) en de betrokken projectontwikkelaar (30 procent).

Vanaf 2014 begon het OM samen met de FIOD een onderzoek naar de gang van zaken rondom deze joint venture. Volgens het OM was over 2009 en 2010 sprake van belastingfraude en valsheid in geschrifte. Oud-KPMG-bestuurder Jaap van Everdingen trad in verband daarmee in het voorjaar van 2014 terug uit al zijn functies. Binnen het bestuur was Van Everdingen verantwoordelijk voor de bouw van het nieuwe kantoor.

In de zomer van 2017 schikte KPMG met het OM voor een bedrag van acht miljoen euro. De organisatie had al eerder aanslagen van de Belastingdienst die betrekking hadden op de zaak voldaan. "Met het accepteren van het transactieaanbod van het Openbaar Ministerie, kunnen deze vennootschap en de bredere KPMG-organisatie deze kwestie achter zich laten", schreef toenmalig KPMG-bestuursvoorzitter Albert Röell in een persbericht.

'Luik dicht'

Het OM heeft sindsdien wel doorgezet met het onderzoek naar vier individueel betrokkenen. Naast oud-bestuurder Van Everdingen staat ook de voormalige stafdirecteur Financiën en Administratie van KPMG terecht, plus twee betrokken projectontwikkelaars. Die zouden, aldus het FD in een voorbeschouwing, op basis van vervalste facturen een vergoeding van bijna dertien miljoen euro van KPMG hebben gekregen.

Het FD citeert Stibbe-advocaat Daan Doorenbos, die betrokken is bij de verdediging van Van Everdingen. Volgens hem had KPMG de gekozen fiscale constructie rondom de bouw zoals gebruikelijk voorgelegd aan de fiscus. De Belastingdienst, die normaal gesproken een goede relatie onderhield met het kantoor, reageerde dit keer echter niet. "Het luik ging dicht. En toen het luik openging kwam er een Fiod-ambtenaar uit in plaats van een gesprek", aldus Doorenbos, die tegenover het FD stelt dat de zaak in zijn optiek bij de belastingrechter thuis hoort.

Welke straffen het OM eist tegen de vier verdachten moet in de loop van deze week duidelijk worden.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.