Nieuws

KPMG schikt voor acht miljoen in zaak bouw hoofdkantoor

KPMG heeft een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie (OM) in de fraudezaak rondom de bouw van het hoofdkantoor van KPMG in Amstelveen.

Dat meldt KPMG. KPMG betaalt in totaal acht miljoen euro aan het OM. Bestuursvoorzitter Albert Röell: "KPMG-gebouw Amstelveen II BV en de bredere KPMG-organisatie nemen met het aangaan van deze transactie hun verantwoordelijkheid. Wij betreuren ten zeerste dat de gang van zaken in de ontwikkeling van het nieuwbouwtraject heeft geleid tot twijfel over het handelen van KPMG-gebouw Amstelveen II BV in dit project."

Röell zegt met de schikking de kwestie achter zich te willen laten. "In 2015 heeft KPMG-gebouw Amstelveen II BV de aanslagen van de Belastingdienst volledig voldaan. Met het accepteren van het transactieaanbod van het Openbaar Ministerie, kunnen deze vennootschap en de bredere KPMG-organisatie deze kwestie achter zich laten. De verwijten van het Openbaar Ministerie en de omvang van deze transactie zijn pijnlijk voor ons. Wij willen hiermee deze bladzijde uit het verleden omslaan om ons verder te kunnen richten op de toekomst", aldus Röell. 

Dagvaarding

Het OM heeft verder besloten om vijf natuurlijke personen uit het onderzoek te dagvaarden. Het gaat om twee directieleden van KPMG II (waaronder Jaap van Everdingen), een financieel leidinggevende van KPMG II, een indirect aandeelhouder van de vennootschap van de ondernemer die het pand zou ontwikkelen en realiseren, en een notaris. Op 3 oktober is een regiezitting bij de rechtbank in Amsterdam.

Belastingfraude

In 2014 werd bekend dat het OM en de FIOD een joint venture van KPMG en een projectontwikkelaar onderzochten in verband met mogelijke belastingfraude rondom de bouw van het nieuwe hoofdkantoor. Er zou voor miljoenen aan belasting ontdoken zijn door gesjoemel met aangiften. Het leidde onder meer tot het gedwongen vertrek van KPMG-partner en oud-bestuurder Jaap van Everdingen en twee andere partners.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.