Nieuws

Meer tijd voor jaarrekeningen ziekenhuizen

Ziekenhuizen krijgen tot 15 december 2014 de tijd om hun jaarrekeningen over 2013 in te dienen. Er komt aanvullend onderzoek naar de declaraties van ziekenhuizen over 2012 en 2013 en ook worden de regels rond declaraties vereenvoudigd.

Dat schrijft minister Schippers van VWS in een brief aan de Tweede Kamer.

Alle betrokken partijen hebben afspraken gemaakt om de bestaande problematiek rondom de jaarrekeningen op te lossen. Volgens de NBA zijn die afspraken voldoende om de mogelijkheid te bieden goedkeurende accountantsverklaringen te verstrekken, mits er bij ziekenhuizen geen andere redenen zijn die dit verhinderen.

Signalerende rol accountants

Op 21 maart 2014 bracht de NBA een Audit Alert uit met betrekking tot de jaarrekeningen van zorginstellingen. Kern was dat accountants de jaarrekening niet kunnen goedkeuren. De NBA riep alle betrokkenen op om een verbeterplan op te stellen.
"De door de NBA uitgebrachte Audit Alert heeft duidelijk gemaakt dat er nog te veel onzekerheid zit in de verantwoorde omzet van instellingen", aldus minister Schippers nu. "De accountants hebben daarmee, gegeven hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, een belangrijke rol gespeeld in het signaleren van de problemen en hebben vervolgens  actief meegedacht over de vraag hoe deze tot een oplossing gebracht kunnen worden."

Onderzoek declaraties 2012 en 2013

De betrokken partijen hebben nu afgesproken dat ziekenhuizen op basis van de door de NZa aanvullend vast te stellen normen een nieuw onderzoek uitvoeren naar hun declaraties over 2012 en 2013. "De aangekondigde circulaire van de NZa is voor ons cruciaal", aldus Robert Mul van de NBA. "De onzekerheid over de declaratienormen kan alleen door de NZa weggenomen worden." De uitkomsten van het onderzoek zullen door de accountants worden onderzocht, met als resultaat een rapport van feitelijke bevindingen. Instellingen en zorgverzekeraars zullen in juni 2014 samen met de NBA het hiervoor benodigde accountantsprotocol ontwikkelen.

De minister verwacht dat alle instellingen aanvullend onderzoek zullen uitvoeren. Mocht een instelling hier niet toe overgaan, dan kan de accountant volgens de Audit Alert geen goedkeurende afgeven. Voor die instellingen zullen de controles door zorgverzekeraars dan doorlopen en kan de NZa toezichtonderzoeken starten.

De afspraken zijn het resultaat van intensief overleg tussen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN), Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Orde van Medisch Specialisten (OMS), de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de werkgroep Cure van de NBA-commissie Coziek. De minister spreekt in haar brief grote waardering uit voor het vinden van een gezamenlijke oplossing door de betrokken partijen.

Ten slotte geeft de minister aan dat zij momenteel in gesprek is met GGZ-instellingen, over de problematiek zoals benoemd in de voor die sector apart uitgebrachte NBA Alert van 11 april 2014.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.