Nieuws

18 accountantskantoren naar tuchtrechter wegens kwaliteitsproblemen

De NBA stuurt achttien accountantskantoren naar de tuchtrechter wegens tekortschietende kwaliteit.

Vier kantoren gaven bij eerste toetsing al aanleiding voor tuchtrechtelijke maatregelen. De veertien andere kantoren voldeden bij hertoetsing nog steeds niet aan de gestelde kwaliteitseisen. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2013 van de Raad voor Toezicht, onderdeel van de NBA.

In 2013 werden 231 kantoren getoetst; in 32 gevallen ging het daarbij om een hertoetsing. Van de 199 voor het eerst getoetste kantoren scoorden er 114 (57%) een voldoende. 81 kantoren (41%) voldeden op belangrijke onderdelen nog niet aan de eisen. Deze krijgen een tweede kans via een verbetertraject en hertoetsing. Van de 32 kantoren die in 2013 een hertoetsing kregen voldeed nog altijd 44% niet aan de eisen.

De toetsing van de kwaliteit van accountantspraktijken richt zich voortaan nadrukkelijker op kantoren waar kwaliteitsrisico's worden vermoed. Daarmee is bij de toetsingen over 2013 een begin gemaakt.

De NBA toetst, op basis van een met de AFM gesloten convenant, voortaan ook accountantskantoren met een AFM-vergunning voor het mogen verrichten van wettelijke controles. Accountantsorganisaties die wettelijke controles verrichten voor organisaties van openbaar belang (OOB's) toetst de AFM zelf. Van de tien in 2013 door de NBA getoetste kantoren met een AFM-vergunning scoorden er zeven onvoldoende.

De resultaten van deze toetsingsronde zijn in lijn met eerdere toetsingen van toezichthouder AFM, aldus NBA-voorzitter Huub Wieleman: "De uitkomsten stemmen nog niet vrolijk, maar we zien wel dat het toezicht werkt. De sector wordt daarmee steeds verder opgeschoond".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.