Nieuws

BDO sust onrust Enschede over miljoenenlening FC Twente

De gemeente Enschede hoeft zich nog geen zorgen te maken over de miljoenenlening die uitstaat bij de financieel kwakkelende voetbalclub FC Twente. Toch is waakzaamheid geboden, want de Twentse club heeft het financieel moeilijk.

Dat zijn enkele uitkomsten van een onderzoek dat BDO heeft verricht naar de financiële situatie van FC Twente in opdracht van de gemeente Enschede. De gemeente heeft een lening uitstaan bij de voetbalclub waarvan nog 17 miljoen euro moet worden afgelost. 

In Enschede bestaan al langer zorgen over de betaalmogelijkheden van FC Twente. De club staat onder verscherpt financieel toezicht van voetbalkoepel KNVB, die recent een waarschuwing gaf aan de voetballers omdat die afspraken uit een herstelplan niet zijn nagekomen. Bepaalde bezuinigingen werden niet gerealiseerd. "We hebben de KNVB tijdig op de hoogte gesteld dat we op dit punt nog niet aan ons plan van aanpak zouden gaan voldoen'', legde financieel adviseur Arjan Hoop uit op de website van FC Twente. 

BDO denkt dat FC Twente weer zal opkrabbelen. De club is op weg om haar financiële positie te verbeteren. "De facturen voor rente en aflossing zijn conform de gesloten overeenkomst tot op heden voldaan", zo rapporteerde de gemeente aan de raad over het BDO-onderzoek. "De gemeente beschikt daarnaast over voldoende zekerheden die de risico's vanuit de lening afdekken." 

Toch is de afbetaling van de resterende 17 miljoen euro geen zekerheid, zo nuanceert BDO. Het is nog maar de vraag of FC Twente de komende jaren voldoende inkomsten kan generen uit de verkoop van spelers. Ook is het de vraag of FC Twente de discipline kan opbrengen om binnen de begrotingen te blijven. 

FC Twente heeft al vaker problemen gehad vanwege haar gebrek aan financiële discipline. Vorig jaar kreeg de club het aan de stok met de KNVB wegens het niet naleven van administratieve regels. De club moest de jaarrekening over 2012-2013 bijstellen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.