Nieuws

Gerben Everts (AFM): 'Verwikkelingen bij Deloitte geen schoonheidsprijs'

De verwikkelingen bij Deloitte rond het al of niet aanstellen van een nieuwe accountant verdienen geen schoonheidsprijs. En accountantskantoren kunnen beter ophouden met het "kat- en muisspel" met de fiscus. Dat zegt AFM-bestuurder Gerben Everts vandaag in gesprekken met diverse kranten.

"Grote accountantskantoren moeten het goede voorbeeld geven als het gaat om het tijdig wisselen van controlerend accountant", aldus de bestuurder van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) tegenover het Het Financieele Dagblad. "Dat Deloitte eerst besloot tot roulatie van de accountant valt te prijzen. Maar dan is het inconsequent als je later oordeelt die frisse blik toch niet nodig te hebben."

Daarmee reageert de toezichthouder voor het eerst inhoudelijk op de brief van president-commissaris Floris Deckers van Deloitte, waaruit blijkt dat een beoogde opvolger voor het al sinds 2003 de boeken controlerende EY te elfder ure werd afgewezen vanwege het door de opvolger niet het buiten de jaarrekening willen houden van informatie over de inkomens van partners. Deloitte besloot daarop af te zien van een accountantswissel, maar herriep die beslissing na publieke commotie over de zaak. Welk kantoor EY gaat opvolgen is nog onbekend.

Ook in De Telegraaf laat Everts zich uit over de kwestie. De houdbaarheid van de positie van president-commissaris Floris Deckers is een zaak van Deloitte, zegt hij. "Maar volgend jaar gaan we alle commissarissen toetsen, inclusief Deckers. En daar wegen we alles in mee, dus ook dit soort zaken. Het hoort niet dat je zegt 'ik wil wel met u in zee, maar alleen onder deze condities'. Dat mag niet, dat is in de wetgeving klip en klaar."

Foto Gerben Everts 

In hetzelfde interview met De telegraaf maant Everts accountantskantoren op te houden met het "kat en muisspel" met de fiscus. "Je moet niet de slimste willen zijn op fiscaal terrein." Daarmee reageert hij op het recente nieuws over een constructie voor btw-vrije aanschaf van luxe jachten die Deloitte en EY tot voor enige jaren samen aanboden aan rijke klanten en de claim van de fiscus die de kantoren daardoor boven het hoofd hangt. "Sommige fiscalisten zijn muizen die het daglicht niet kunnen verdragen. Zij bedenken constructies om belasting te vermijden. Ze zoeken de mazen van de wet op, de randjes van de regelgeving. Dat is een grondhouding die niet eenvoudig aan het grote publiek uit te leggen valt."

Formeel gaat de AFM niet over de (fiscale) adviseurs binnen de accountantsfirma's. Everts benadrukt echter dat de AFM wel "over het bestuur van deze firma's" gaat.

"En dat moet uitstralen dat het bestuur het publiek belang dient. Dat bestuur zou er goed aan doen stil te staan bij de vraag wat het betekent dat jouw organisatie constructies adviseert waarvoor telkens de belastingwet moet worden aangepast. Dat is een ratrace waar je niet in wil zitten en die een slechte uitstraling heeft voor je bedrijf."

Opvallend zijn ook de uitlatingen van Everts over de ernst van de problemen waarmee KPMG vorig jaar werd geconfronteerd door een opeenvolging van schandalen. "KPMG heeft vorig jaar op het randje gestaan. Als geen ander kantoor heeft KPMG ervaren hoe het is om te moeten vechten voor zijn bestaan. Het gevolg is dat ze er alles aan hebben gedaan", aldus Everts in het FD.

In NRC.Next zegt hij dat de AFM zich vorig jaar serieus zorgen heeft gemaakt of KPMG na de reeks schandalen wel zou overleven. KPMG had vorig jaar vanwege de hoeveelheid incidenten "echt problemen qua continuïteit", aldus Everts. "De vraag was of ze zich voldoende konden verbeteren om de reputatieschade achter zich te laten. Als klanten het vertrouwen verliezen, is het moeilijk om te blijven bestaan."

KPMG komt in de vandaag gepubliceerde AFM-monitor over de verbetermaatregelen in de sector als beste naar voren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.