Nieuws

Fiscus slaat Deloitte en EY aan wegens gezamenlijke jachtenconstructie

De Belastingdienst stelt Deloitte en EY aansprakelijk vanwege hun rol in een gezamenlijke fiscale constructie voor de aanschaf van luxe jachten.

Dat meldt De Telegraaf vandaag. Volgens de krant gaat het om een bedrag van 25 miljoen euro. Volgens de berichtgeving hebben de twee accountantskantoren samen een fiscale constructie opgezet en verkocht waarmee klanten luxe jachten konden aanschaffen zonder 19 procent btw af te dragen. In samenwerking met een Nederlandse jachtmakelaardij zouden de schepen zijn ondergebracht bij een bedrijfje gevestigd in een belastingparadijs. De klanten huurden vervolgens hun eigen jachten.

Volgens de berichtgeving verkochten Deloitte en EY deze constructie als een kant en klaar product voor rijke klanten en werden de opbrengsten tussen beide organisaties verdeeld.

Tijdens een recente vergadering van Deloitte-partners uitten sommige aanwezigen harde kritiek op het bestuur vanwege deze zaak, schrijft De telegraaf op basis van een melding door een ‘topmanager’ van Deloitte. Binnen EY en Deloitte zou de constructie al jaren ter discussie hebben gestaan vanwege het ‘op het randje’-karakter.

Deloitte noch EY hebben in hun jaarverslagen en transparantieverslagen melding gemaakt van de claim door de Belastingdienst, ook al gaat het volgens de berichtgeving om een mogelijke miljoenenstrop.

De kwestie is mede opmerkelijk omdat EY van 2003 tot begin deze week de controlerend accountant was van Deloitte. Op 3 oktober werd die relatie beëindigd, na ophef over een stichting die goodwillrechten van Deloitte-partners beheert. Onder controlerend accountant EY is die stichting nooit geconsolideerd in de boeken van Deloitte, maar de beoogde nieuwe accountant ging daarmee niet akkoord en werd daarom te elfder ure aan de kant geschoven, waarna Deloitte alsnog wilde verdergaan met EY.

Deloitte heeft tegenover Accountant.nl nog niet inhoudelijk gereageerd. In de Telegraaf liet het kantoor weten dat het om een oude zaak gaat die “nog onder de rechter is”, waardoor er niet inhoudelijk gereageerd gaat worden.

EY laat in antwoord op vragen van Accountant.nl weten “op de hoogte te zijn” van de procedure van de Belastingdienst over een fiscale structuur uit het verleden met betrekking tot de invoer van jachten. “Deze procedure loopt bij de fiscale rechter en EY is daarin geen partij. De Belastingdienst heeft EY in 2014 geïnformeerd ter behoud van rechten om EY in een later stadium eventueel alsnog als partij in deze procedure te betrekken, zonder op dat moment een formele claim bij EY neer te leggen.”

Volgens een woordvoerder heeft EY het aanbieden van de fiscale structuur tien jaar geleden beëindigd. “De structuur was naar onze mening niet in strijd met destijds geldende wet- en  regelgeving”, voegt ze daar aan toe. “Wij wachten het verdere verloop af en in afwachting daarvan kunnen kan we momenteel geen verdere vragen beantwoorden.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.