Nieuws

PvdA-Kamervragen over roulatiekwestie Deloitte

Tweede-Kamerlid Henk Nijboer gaat Kamervragen stellen over het handelen van Deloitte bij het afzien van een nieuwe controlerend accountant.

Nijboer wil minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën opheldering vragen over deze zaak. Dat meldt De Telegraaf vandaag.

Dit weekend publiceerde de krant een vertrouwelijke brief van de voorzitter van de raad van commissarissen Floris Deckers aan de partners van Deloitte, waaruit blijkt dat Deloitte afziet van het overstappen op een nieuw controlerend accountantskantoor omdat het beoogde opvolgende accountantskantoor het niet-consolideren van een stichting met goodwillrechten van partners (InterNos) niet wilde goedkeuren. Huidig accountant EY keurde het niet-consolideren wel altijd goed.

EY controleert bij Deloitte al sinds 2003 de boeken. Organisaties van openbaar belang (oob's) zijn verplicht om na tien jaar van accountant te wisselen. Accountantskantoren zijn dat niet, maar de RvC van Deloitte concludeerde in 2014 dat het “logisch en verstandig is” om het toch te doen. Maar nu wordt er dus alsnog vanaf gezien en blijft EY de controlerend accountant.

“Die regel is bedoeld om ervoor te zorgen dat de band tussen accountant en bedrijf niet te innig wordt en dat er eens in de zoveel tijd weer met frisse ogen wordt gekeken naar de boeken”, zegt Nijboer tegenover De Telegraaf over de roulatieplicht voor oob’s. “Wat Deloitte doet, ruikt aan alle kanten niet goed. Het lijkt op toedekking. Dat is helemaal kwalijk omdat het wordt gedaan door een accountant die bij een ander moet kijken of de boekhouding wel klopt.”

In de tot dusver buiten de consolidatie gehouden stichting worden de oude goodwillrechten van partners afgewikkeld.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.