Nieuws

Monitoringcommissie: 'Big four moeten gewoon meedoen'

De big four moeten niet kinderachtig doen en gewoon meedoen met de monitoringcommissie. De leden zijn in een zeer zorgvuldig proces geselecteerd.

Dat zei commissielid Marcel Pheijffer tijdens de Accountantsdag 2015. Zowel De Telegraaf als het Financieele Dagblad meldden deze week dat er vanuit de big four zorgen zijn over de andere functies die de commissieleden bekleden en dat zij kanttekeningen plaatsen bij zowel de positie van voorzitter Ada van der Veer als de reikwijdte van het toezicht van de monitoringcommissie.

Net als NBA-voorzitter Pieter Jongstra vindt Pheijffer de kritiek op twee leden van de monitoringcommissie onterecht. Ook hijzelf is mikpunt van kritiek. De big four zouden hun boeken niet willen laten zien aan de commissie omdat Pheijffer wel eens als getuige-deskundige optreedt in rechtszaken tegen accountants.

Pheijffer vindt het een gezocht argument. De commissie kijkt namelijk niet in de boeken. Pheijffer vindt de opstelling van de grote kantoren "kinderachtig". "De big four hebben eerst ja gezegd tegen de commissie en moeten gewoon meedoen."

Veelzeggend was het massale applaus dat uit de zaal opklonk na Pheijffers reactie.

Gerelateerd

Afbeelding Opinie

Het verdienmodel: Haarlemmerolie voor een stroef debat

Het nu ook hoog-politiek hoogoplopend gesprek over het verdienmodel wil maar niet opschieten. Dat komt omdat het onderwerp zo knap iedere keer weer voor ons uitgeschopt wordt. Uphill. En dus het onderliggende probleem, beroeps-suboptimalisatie (ik heb het nog nooit zo subtiel gezegd), ons iedere keer weer terug voor de voeten komt rollen. Daar is met de recente Dijsselbloem-Kamerleden uitwisseling van gedachten weer schoorvoetend wat beweging in gekomen.

x 16 33 16 Jules Muis

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.