Nieuws

Monitoringcommissie: 'Big four moeten gewoon meedoen'

De big four moeten niet kinderachtig doen en gewoon meedoen met de monitoringcommissie. De leden zijn in een zeer zorgvuldig proces geselecteerd.

Dat zei commissielid Marcel Pheijffer tijdens de Accountantsdag 2015. Zowel De Telegraaf als het Financieele Dagblad meldden deze week dat er vanuit de big four zorgen zijn over de andere functies die de commissieleden bekleden en dat zij kanttekeningen plaatsen bij zowel de positie van voorzitter Ada van der Veer als de reikwijdte van het toezicht van de monitoringcommissie.

Net als NBA-voorzitter Pieter Jongstra vindt Pheijffer de kritiek op twee leden van de monitoringcommissie onterecht. Ook hijzelf is mikpunt van kritiek. De big four zouden hun boeken niet willen laten zien aan de commissie omdat Pheijffer wel eens als getuige-deskundige optreedt in rechtszaken tegen accountants.

Pheijffer vindt het een gezocht argument. De commissie kijkt namelijk niet in de boeken. Pheijffer vindt de opstelling van de grote kantoren "kinderachtig". "De big four hebben eerst ja gezegd tegen de commissie en moeten gewoon meedoen."

Veelzeggend was het massale applaus dat uit de zaal opklonk na Pheijffers reactie.

Gerelateerd

Afbeelding Nieuws

'Verandering van gedrag accountants kost tijd' (FD)

Henk Nijboer is de beroerdste niet. Het PvdA-Tweede Kamerlid wil best het advies van de Monitoring Commissie Accountancy opvolgen door nu geen nieuwe wet- en regelgeving uit te storten over de accountantssector. 'Maar ik wil wel weten wanneer de accountantskantoren in de ogen van de Commissie dan wel op de goede weg zijn. Geeft u ze een jaar de tijd? En ligt daarna alsnog de bal weer bij de politiek? Ik wil gerust even wachten, maar niet eeuwig.'

x 0

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang vier keer per week (maandag, woensdag, donderdag en vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox..