Nieuws

SNS nog garant voor claims op Propertize

De SNS Bank blijft aansprakelijk voor bepaalde vorderingen op de afgesplitste rotte vastgoedtak Propertize.

De ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam heeft deze week twee bezwaren tegen het intrekken van de garantieverklaring van SNS voor Propertize in hoger beroep gegrond verklaard.

Curatoren van de failliete participatiemaatschappij 2SQR claimen nog 157 miljoen euro van Propertize. Het is echter onzeker of die de vordering wel kan ophoesten. Daarom gingen ze in verzet tegen het intrekken van de zogeheten 403-verklaring van SNS, waarvan Propertize een dochter was.

Ook de Duitse vastgoedbelegger CRI tekende tijdig bezwaar aan tegen de afsplitsing, met de claim dat het nog zeker 10 miljoen euro terug moet krijgen.

In Propertize, een zogenoemde 'bad bank', zijn alle slechte vastgoedleningen van het in 2013 genationaliseerde SNS Reaal ondergebracht. De Staat heeft het voormalig SNS-onderdeel juist deze week weer in de verkoop gezet.

Het is nog onduidelijk of de uitspraak verdere consequenties heeft. Mogelijk kan de SNS Bank, en daarmee de Staat, hierdoor te maken krijgen met meer oude schadeclaims rond vastgoedleningen. Het ministerie van Financiën wil niet reageren op de zaak.

Bij de SNS Bank was donderdagavond niemand bereikbaar voor commentaar. Aan Het Financieele Dagblad liet een woordvoerder van de bank weten dat "het belangrijkste voor ons nu is dat dit arrest vooralsnog geen financiële consequenties heeft". Verder wilden partijen tegenover de krant niet op de zaak ingaan.

Er is nog cassatie bij de Hoge Raad mogelijk tegen de uitspraak. Over de schadeclaims ten aanzien van Propertize lopen nog bodemprocedures.

(Bron: ANP)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.