Nieuws

Staat start verkoop Propertize

De Nederlandse staat trapt het verkoopproces van voormalig SNS-onderdeel Propertize woensdag af.

Via een advertentie in de Britse zakenkrant Financial Times worden geïnteresseerde partijen uitgenodigd hun interesse kenbaar te maken, zo werd dinsdag gemeld.

Propertize is de oude vastgoedpoot van het in 2013 genationaliseerde SNS Reaal. Sinds de afsplitsing van SNS Bank is Propertize een zelfstandige vastgoedbeheerorganisatie. Het wordt ook wel een 'bad bank' genoemd, omdat de slechte vastgoedleningen van de bank en verzekeraar er in zijn ondergebracht.

Onlangs werd bekend dat het OM bij Propertize onderzoek doet naar corruptie. Er zou sprake zijn geweest van omkoping, oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte door vijf verdachte personen en drie bedrijven.

De vastgoed- en vastgoedfinancieringsportefeuille van Propertize is nu 5,5 miljard euro waard en wordt in de komende jaren afgebouwd. Vervolgens zou de onderneming kunnen dienen als dienstverleningsplatform voor portefeuilles van anderen, stelde de stichting die de overheidsbelangen in financiële bedrijven beheert (NLFI).

Die stichting streeft naar een verkoop aan één partij, of aan een groep die als één partij optreedt. De verkoop vindt plaats via een veiling in twee fases. Partijen die door de eerste ronde komen mogen daarbij de boeken van Propertize inzien om vervolgens, desgewenst, een bindend bod op tafel te leggen.

De Staat maakte in oktober al bekend dat de opvolger van SNS Property Finance zou worden verkocht. Hij gaf toen aan dat de verkoop een "aantrekkelijke opbrengst" kan opleveren. Hij stelde daarbij twee voorwaarden. De prijs moet redelijk zijn en de risico's voor de Staat, in de vorm van afgegeven garanties, mogen niet toenemen.

Bron: ANP/Accountant.nl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.