Veroordelingen voor miljoenenfraude familie
De 66-jarige Hans J. uit Soest is maandag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot vier jaar cel voor een miljoenenfraude met vastgoedfondsen.
Ook zijn vrouw en zoon en drie medewerkers zijn veroordeeld. Van hen kreeg de zoon met drie jaar cel de hoogste straf. De aanklager had vier jaar cel geëist tegen de vader en dertig maanden tegen zijn 32-jarige zoon.
Honderden beleggers investeerden in totaal 24 miljoen euro in de fondsen Weststaete, HVO, DIM en DPF. De inleg was bedoeld om vastgoed mee te kopen in Duitsland. Daarbij werd geschermd met hoge rendementen. In werkelijkheid werd maar in beperkte mate vastgoed gekocht en werd een groot deel van het geld doorgesluisd. Volgens het Openbaar Ministerie werden grote bedragen overgemaakt naar eigen rekeningen en zijn er dure auto’s van betaald.
Om geïnteresseerden over de brug te trekken, deden J. en zijn kompanen grote beloften en gebruikten ze mooie brochures, volgens het Openbaar Ministerie, dat het op de zitting had over "luchtkastelen, magische trucs om de beleggers ertoe te bewegen grote sommen geld over te maken".
Aan de beleggers werd voorgehouden dat er onafhankelijk toezicht zou worden uitgeoefend, wat in werkelijkheid helemaal niet zo was.
Interessant detail is dat een doorgehaalde accountant bestuurder/manager was bij stichting HVO, een van de fondsen. De desbetreffende RA raakte in 2010/2011 in conflict met de directeur van HVO, omdat hij van mening was dat bij ongewijzigd beleid de investeerders 50 procent van hun investeringen zouden verliezen.
De Accountantskamer vond het ondeskundig en onzorgvuldig dat de accountant ernstige beschuldigingen deed aan het adres van HVO zonder deze te staven. De accountant werd eerder al driemaal berispt en tweemaal geschorst en kreeg voor zijn handelen bij HVO aanvankelijk een doorhaling van tien jaar, die later door het CBb werd teruggebracht naar vijf jaar.
Bron: ANP/Accountant.nl
Gerelateerd

Controle vastgoed Rotterdam 'nooit op orde'
De miljoenenfraude bij het Rotterdamse poppodium Waterfront kon plaatsvinden doordat het vastgoedbeheer van de gemeente "nooit op orde is geweest".

Sideletters en vastgoed
In het FD lazen we een reeks prima verslagen en analyses van journalist Vasco van der Boon over de fraude die werd gepleegd door vastgoedtycoon Ger Visser van het...
Zakenman verdacht van miljoenenfraude
Een Maastrichtse zakenman in onroerend goed is woensdag aangehouden op verdenking van miljoenenfraude.
Geen heropening onderzoek Palm Invest
Er komt geen nieuw onderzoek naar de teloorgang van het investeringsfonds Palm Invest.
Mogelijk nieuw onderzoek in zaak Palm Invest
Een derde hoofdrolspeler in de vastgoedfraudezaak Palm Invest is ten onrechte niet vervolgd. Dat stelt de Stichting Gedupeerden Palm Invest na nieuw onderzoek naar...