Nieuws

Veroordelingen voor miljoenenfraude familie

De 66-jarige Hans J. uit Soest is maandag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot vier jaar cel voor een miljoenenfraude met vastgoedfondsen.

Ook zijn vrouw en zoon en drie medewerkers zijn veroordeeld. Van hen kreeg de zoon met drie jaar cel de hoogste straf. De aanklager had vier jaar cel geëist tegen de vader en dertig maanden tegen zijn 32-jarige zoon.

Honderden beleggers investeerden in totaal 24 miljoen euro in de fondsen Weststaete, HVO, DIM en DPF. De inleg was bedoeld om vastgoed mee te kopen in Duitsland. Daarbij werd geschermd met hoge rendementen. In werkelijkheid werd maar in beperkte mate vastgoed gekocht en werd een groot deel van het geld doorgesluisd. Volgens het Openbaar Ministerie werden grote bedragen overgemaakt naar eigen rekeningen en zijn er dure auto’s van betaald.

Om geïnteresseerden over de brug te trekken, deden J. en zijn kompanen grote beloften en gebruikten ze mooie brochures, volgens het Openbaar Ministerie, dat het op de zitting had over "luchtkastelen, magische trucs om de beleggers ertoe te bewegen grote sommen geld over te maken".

Aan de beleggers werd voorgehouden dat er onafhankelijk toezicht zou worden uitgeoefend, wat in werkelijkheid helemaal niet zo was.

Interessant detail is dat een doorgehaalde accountant bestuurder/manager was bij stichting HVO, een van de fondsen. De desbetreffende RA raakte in 2010/2011 in conflict met de directeur van HVO, omdat hij van mening was dat bij ongewijzigd beleid de investeerders 50 procent van hun investeringen zouden verliezen.

De Accountantskamer vond het ondeskundig en onzorgvuldig dat de accountant ernstige beschuldigingen deed aan het adres van HVO zonder deze te staven. De accountant werd eerder al driemaal berispt en tweemaal geschorst en kreeg voor zijn handelen bij HVO aanvankelijk een doorhaling van tien jaar, die later door het CBb werd teruggebracht naar vijf jaar. 

Bron: ANP/Accountant.nl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.