Nieuws

Witte rook voor PwC bij Vaticaan

Het Vaticaan heeft voor de allereerste externe audit in zijn geschiedenis PwC in de arm genomen.

PwC zal direct aan de slag gaan, zo meldt het Vaticaan. Het aanstellen van een externe account is een van de hervormingsmaatregelen die paus Franciscus heeft aangekondigd. De maatregelen moeten de financiën van het Vaticaan transparanter maken.

De maatregelen zijn een reactie op een reeks schandalen bij de kerk. Vorig jaar richtte de paus een nieuw ministerie op dat de financiën van het Vaticaan moet beheren. Dat nieuwe ministerie, met kardinaal George Pell aan het hoofd, ontdekte miljoenen euro's die op verschillende manieren van de balans waren gehaald. De Vaticaanse bank zou in het verleden ook gebruikt zijn voor witwaspraktijken.

De BBC meldt dat auteur Gianluigi Nuzzi vorig jaar geheime opnames van de paus in handen kreeg waarop de paus zijn teleurstelling uitsprak over de manier waarop er met financiën werd omgesprongen in het Vaticaan: "Als we niet weten hoe we op geld moeten passen, wat je kunt zien, hoe kunnen we dan passen op de zielen van gelovigen, die je niet kunt zien?" 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.